(VIDEO) Hrvatska protupožarna eskadrila u Izraelu ponovno pomaže u gašenju požara

Foto: Fah

Hrvatska ponovno pomaže Izraelu u gašenju požara. Prema odluci Vlade, a na temelju zahtjeva Države Izrael, dvije posade kanadera CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jutros su odletjele u tu zemlju, prenosi HRT.

Požari u središnjem Izraelu posljedica su toplinskog vala. Temperature bi mogle dosezati 50 stupnjeva.

Podsjetimo, Hrvatske protupožane snage već su pomagale Izraelu u gašenju požara tijekom 2016.

(VIDEO) Heroji u svojoj i tuđoj zemlji: Izraelci snimili video u znak zahvale Hrvatima u gašenju požara

“U ime izraelskog naroda zahvaljujem vam od srca na hrabrosti i velikodušnosti… Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, dosad ste bili heroji u svojim zemljama, a sad ste heroji u našoj zemlji,” rekao je izraelski predsjednik Reuven Rivlin zahvalivši posadama koje su sudjelovale u studenom 2016, a među kojima je bila i Hrvatska.

Hrvatske vatrogasce smještene u bazi Hatzor tad je posjetio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Uz hrvatske kanadere koji su u Izrael pristigli među prvima, niti 24 sata od upućenog poziva za pomoć, u gašenju požara sudjelovale su i protupožarne zračne snage iz Grčke, s Cipra, iz Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Hrvatski timovi, predvođeni kapetanima pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem, smješteni su u vojnoj bazi “Hatzor” u središnjem Izraelu. Već prvog dana djelovanja na požarištima, 25. studenog, provele su u zraku 13 sati gaseći požare na području Haife i Mount of Jerusalema te pritom izbacile oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade su ulagale maksimalne napore kako bi požarišta što prije stavile pod nadzor i zaustavile njihovo daljnje širenje. Drugog su dana djelovanja na požarištima, 26. studenog, hrvatske posade provele u zraku deset sati gaseći požare na urbanom prostoru Natafa pri čemu su izbacile oko 110 tona vode. U četiri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pritom izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt