Fah

Čelnik libanonske etničke skupine Druzi Walid Jumblatt u nedjelju je službeno potvrdio svog sina Taymoura kao političkog nasljednika, produživši time tradiciju dinastijske politike koja igra veliku ulogu u sektaškoj vladi te države.

Jumblatt, vodeći političar manjinske zajednice Druza, u televizijskom je prijenosu skinuo svoj palestinski koufieh šal i stavio ga na ramena svog sina tijekom skupa u gradu Moukhtara u planinama Chouf.

“Idi naprijed s glavom prema gore, te prenosi nasljedstvo svoga djeda”, rekao je Jumblatt svome sinu na komemoraciji 40. obljetnice ubojstva svoga oca, Kamala Jumblatta.

Jumblatt je za Reuters istaknuo da šal simbolizira stvari za koje želi da se njegov sin bori i brani: Palestinu, “arapski, progresivni Libanon”, te pomirbu s kršćanima s kojima su se Druzi borili u građanskom ratu od 1975. do 1990.

“Predajem mu šal sa simbolima za koje sam se ja borio i koje sam branio, kao i moj otac. To je nastavak politike obitelji”, naglasio je Jumblatt.

On će nastaviti djelovati kao zastupnik u parlamentu do idućih izbora kad će odstupiti s dužnosti. Također će nastaviti aktualni mandat kao predsjednik Progresivne socijalističke stranke koju je osnovao njegov otac.

“Ne idem u mirovinu. Čekam izbore, ako ih bude, da objavim svoju ostavku… a moj sin će tada službeno predstaviti svoju kandidaturu”, rekao je.

Libanon bi trebao održati parlamentarne izbore kasnije ove godine, no rivalske političke grupe tek se trebaju dogovoriti o izbornom zakonu. Izbori u toj bliskoistočnoj državi dva su puta odgađani otkad su se posljednji put održali 2009.

Walid Jumblatt je preuzeo političko obiteljsko vodstvo nakon ubojstva njegovog oca u ranim godinama libanonskog građanskog rata u kojem je bio jedan od glavnih čimbenika. Za taj atentat optužuje Siriju.

“Prvi sam koji je uspio preživjeti 40 godina. Moj otac je ubijen, moj djed je ubijen. Svi moji pretci su brutalno ubijeni”, istaknuo je.

Druzi su pripadnici malene, ali utjecajne grane Islama koja se pojavila u 11. stoljeću, te su važna manjina u libanonskom sektaškom sustavu vlade.

Izvor: narod.hr/Hina