Žalbeni sud ukinuo rješenje o rehabilitaciji Kalabića

Foto: wikipedia

Žalbeni sud u Beogradu priopćio je da je ukinuo rješenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića, javlja N1.

Rješenjem Žalbenog suda od 9. ožujka 2018. godine, ukinuto je prvostupanjsko rješenje Višeg suda u Valjevu i predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

Naime, iz stanja iz spisa predmeta slijedi da je prvostupanjski sud u toku postupka ocijenjivao pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka.

Sudu je naloženo da utvrdi način stradanja Kalabića. O tome ne postoje pouzdani povijesni podaci, ali se sud dužan u odnosu na tu činjenicu odrediti po prethodnom pitanju, poručuje se u odluci Žalbenog suda.

Ako je Kalabić lišen života iz političkog, vjerskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je on izvršio ili sudjelovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj, dodaje Žalbeni sud i podsjeća da osoba koja je izvršila ili sudjelovala u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji.

Taj zakon propisuje mogućnost dokazivanja da, suprotno odluci Državne komisije, osoba koja je proglašena ratnim zločincem nije izvršila ratni zločin niti sudjelovala u njegovom izvršenju. Međutim, u ovom slučaju prvostupanjski sud tu činjenicu nije utvrđivao, ističe Žalbeni sud.

Tko je Nikola Kalabić?

Kalabić je bio jedan od najbližih suradnika četničkog vođe Draže Mihailovića, a njegove su jedinice poznate po brojnim zločinima nad civilima u Srbiji, posebno nad onima koji su simpatizirali partizanski antifašistički pokret.

Kalabića je nakon rata, u prosincu 1945. godine, uhitila Ozna. Potom je pristao surađivati s vlastima u hvatanju Draže Mihailovića.

Sudski postupak rehabilitacije pokrenula je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da joj djed nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića i da je stradao iz političkih, nacionalnih i ideoloških razloga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1