Zaoštravanje na relaciji Kina-SAD-Kanada: Meng Wanzhuo iz tvrtke Huawei prijeti 30 godina zatvora?

Foto: fah

Financijska direktorica tvrtke Huawei, Meng Wanzhou, koja je prošle subote uhićena u Vancouveru, suočena je s optužbama za prevare u navodnim poslovima s Iranom zbog kojih bi mogla završiti u zatvoru i na 30 godina, piše novac.jutarnji.hr

Kćeri osnivača telekomunikacijskog giganta Huawei prijeti izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, a danas se pojavila pred sudom u Vancouveru od kojeg traži puštanje na slobodu uz jamčevinu. Tužitelji navode kako se optužbe protiv nje temelje na tome što je Huawei koristio jednu svoju neslužbenu filijalu (Skycom) da pristupi iranskom tržištu, čime su, smatra SAD, prekršene američke sankcije nametnute Iranu.

Meng optužena i za prijevaru

Tužitelj nadalje navodi kako je Meng optužena i za prijevaru jer je uvjeravala banke da su Huawei i Skycom dvije odvojene tvrtke, no da SAD tvrdi kako Skycom jest Huawei, te se stoga tužiteljstvo protivi njezinom puštanju na slobodu jer smatra da postoji veliki rizik od bijega u Kinu.

Uhićenje potpredsjednice Huaweia u Kanadi – poruka i Hrvatskoj s kim poslovati?

Da stvar nadilazi samo klasične optužnice za prevare u poslovima transfera tehnologije ili kršenja sankcija, te ima međudržavne okovire svjedoči i to da je Kina u subotu upozorila Kanadu da će snositi teške posljedice ako odmah ne oslobodi čelnicu Huaweia, nazivajući taj slučaj “jako teškim”. Ovo je posebno važno jer se radi o dvjema svjetskim velesilama SAD i Kina, kao i Kanadi koja je članica G7 koje čine sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta.

Političko uhićenje?

Kina smatra da ovo uhićenje nadilazi obične okvire i ima obilježja međudržavnog sukoba i posljedica istog.

Stoga u kratkom i oštrom priopćenju, kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je ministar vanjskih poslova Le Yucheng izdao upozorenje za oslobađanje Meng koje je predao kanadskom veleposlaniku u Pekingu.

Kina poručila Kanadi: Oslobodite čelnicu Huaweia ili ćete snositi “jako teške posljedice”

Na drugoj strani Adam Austen, glasnogovornik kanadskog ministra vanjskih poslova Chrystia Freelanda, izjavio je u subotu kako “nema ništa za dodati izvan onoga što je jučer ministar rekao”. Freeland je novinarima priopćio u petak kako je odnos s Kinom važan i cijenjen, a kanadski veleposlanik u Pekingu je uvjerio Kineze da će Meng imati omogućen konzularni pristupu.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr