Foto: Thinkstock

Želite li posjetiti određena mjesta na svijetu, morat ćete pripaziti da ne nestanu prije nego se odlučite na put.

Zemljina površina se mijenja pod razinom štetnih plinova u atmosferi, šume i ostali biljni svijet pati pod čovjekovom rukom koja ga prekomjerno nemilosrdno uništava. Stotine životinjskih i biljnih vrsta suočava se s izumiranjem. Evo koja mjesta možete posjetiti što prije, jer za nekoliko godina ih nećete vidjeti iste, a nekih neće više ni biti.

1. Antarktika

Mnogi ledeni brijegovi na Antarktici će u sljedećih nekoliko desetljeća sve više nestajati, a s njima i ugrožene vrste koje se nalaze na tom području. Globalno zatopljenje i ljudska nezainteresiranost za očuvanjem okoliša dovelo je ovo, posljednje istraženo područje na zemlji, do ozbiljne situacije koja mu prijeti.

2. Mrtvo more

Razina vode mrtvog mora drastično se smanjuje zbog iskorištavanja te vode za navodnjavanje. Mrtvo more je već izgubilo trećinu svoje vode. Poznato je po visokom sadržaju soli i minerala koji imaju ljekovita svojstva.

3. Bajkalsko jezero u Rusiji

Najstarijem i najdubljem jezeru u svijetu također prijeti rizik od promjena uzrokovanih atmosferskim onečišćenjem i projektima vezanim za hidroelektranu. Ovo jezero sadrži 20 posto svjetskih zaliha slatke vode u tekućem stanju. Voda iz ovog jezera koristi se za piće. Hidroelektrane mogu smanjiti opseg vode u ovom jezeru i dovesti do smanjenja, ne samo vode već i ribe.

4. Salomonski Otoci

Ova otočna država u Tihom oceanu može ostati bez pet otoka u svojem okruženju. Podizanje razine mora dovodi do nestanka predivnih sela. I to nije mit poput onog o Atlantidi već stvarnost koja se događa već sada. Iako se nagli nestanci pojedinih otoka, poput Teonimana, jednog od Salomonskih otoka događaju pod silom Tsunamija, topljenje ledenjaka i podizanje razine mora glavni su krivci da tsunami uspješno potopi otok.

5. Nacionalni park glečera u Montani

Procjenjuje se da bi do 2030. godine, a možda i prije, nestali neki od predivnih ledenjaka u nacionalnom parku glečera u SAD-u. S obzirom da je u prethodnih 40 godina nestalo čak 55 % ledene površine dvaju ledenjaka ova prognoza bi se mogla ostvariti. Nacionalni park glečera jedan je od najposjećenijih nacionalnih parkova u Americi koji vrijedi posjetiti što prije.

6. Alpe

Klimatske promjene utječu i na Alpe, gdje se snježni pokrivač stanjio, a smanjuje se i njegovo postojanje uopće. Ovo bi ozbiljno moglo narušiti zimski turizam koji bi mogao kasno početi, a završiti već prvim proljetnim zrakama, što dosad nije bio slučaj.

7. Venecija

Ovaj romantični talijanski grad na vodi uskoro bi mogao prestati biti romantičan jer mu prijeti potop. Venecija se već stoljećima bori s potapanjem, no ovaj put je situacija rizičnija. Istraživanja su dokazala da je proces podizanja razine vode pet puta brži nego što je bio prošlih stoljeća.

8. Aljaska

Aljaska je bogata zlatom srebrom, naftom i ribom. Brza i kratkotrajna zarada glavni je razlog prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa što za posljedicu ima nepopravljivu promjenu u prirodi.Osim predivnih jezera puna je i ledenjaka koji su poput ostatka Arktika pod rizikom od otapanja, a s njima bi mogle otići i zaštićene vrste poput polarnih medvjeda.

9. Ruanda

Ova afrička zemlja privlači turiste svojom ponudom praćenja gorila u nacionalnom parku. Posljednje istraživanje pokazalo je visok postotak izumiranja primata koji obitavaju tamo. Populacija primata pala je za više od 70 posto. Iako je lov određenih primata protuzakonit, još uvijek je najveća prijetnja za izumiranje čovjekolikih majmuna.

Izvor: narod.hr