Prakornjače nisu imale oklop

Foto: fah

Škotski i kineski znanstvenici podastrli su nove dokaze po kojima prakornjače nisu imale oklop te su doznali neke nove činjenice o njegovu razvoju.

Dosad je pronađeno relativno malo fosila prakornjača zbog čega su se znanstvenici pitali na koji način i kada se ovim životinjama razvio oklop i kakvi su im bili preci.

Rezultati istraživanja što su ih proveli kineski znanstvenici s Pekinške akademije znanosti, objavljeni u četvrtak u časopisu Nature, upotpunjuju neke “znanstvene karike koje nedostaju”.

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 milijuna godina i dugačak oko dva i pol metra.

Na kosturu je vidljiv kljun, ali i nekoliko zuba što upućuje na “kariku koja nedostaje” u procesu evolucije ovih životinja.

“Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom”, kazao je suautor studije Chun Li s Pekinške akademije znanosti.

Chun kaže da oblik kostiju otkriven na nedavno pronađenom fosilu ide u prilog pretpostavci po kojoj kornjače imaju iste pretke poput većine reptila te otkriće smatra “važnom karikom koja nedostaje u ranoj evoluciji ovih životinja”.

“Fosil je pokazao da fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, odnosno potpornje za oklop, no ipak nema razvijen oklop”, kazao je dr. Nicholas Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu.

Zanimljivo je da je kljun gotovo u potpunosti razvijen, zubi su očuvani… iz čega se može zaključiti da su ovaj ‘polukljun’ i čeljust sa zubima izvrstan pokazatelj prijelaznih karakteristika na putu prema razvoju današnjih kornjača, smatra Fraser.

Dva i pol metra dugačak fosil ima dugi rep i široka spljoštena rebra duž leđnog dijela, koja se čine kao svojevrstan potporanj i preteča oklopa.

Oklop je kornjačama vrlo važan jer im služi kao zaštita, no omogućuje im i da dulje vremena provedu pod vodom.

U njemu se nalaze zalihe magnezija i kalija koje ih štite od razvoja mliječne kiseline.

Oklop ‘leži’ na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima i na kralješcima.

Znanstvenici kažu da su zahvaljujući novom otkriću korak bliže otkrivanju činjenica o tomu na koji se način razvio kornjačin oklop. Nadaju se da će uspjeti pronaći novi fosil koji će im dati još bolji uvid u ovu nepoznanicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv