Puž s prozirnom kućicom iz velebitske špilje među deset najzanimljivijih novih vrsta

Puž s prozirnom kućicom bez očiju, pronađen na dnu Lukine jame na Velebitu, nalazi se među deset najzanimljivijih novih vrsta otkrivenih prošle godine, objavili su znanstvenici u četvrtak, prenose mediji.

Popis najzanimljivijih novih vrsta objavljuje se od 2008. godine kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da znanstvenici i dalje otkrivaju nove vrste. Prošle je godine otkriveno 18 tisuća novih vrsta, čime se povećao popis na kojemu je zabilježeno više od dva milijuna vrsta životinja i biljaka koje žive na Zemlji.

Međunarodni odbor znanstvenika koji je okupio SUNY College svake godine bira deset najzanimljivijih novih vrsta, a popis se objavljuje uoči 23. svibnja, rođendana slavnog Carla Linnea (1707.-1778.), švedskog botaničara kojeg se smatra ocem moderne taksonomije.

“Top 10 osmišljen je kako bi se skrenula pozornost na neopjevane heroje koji se bave krizom bioraznolikosti radeći na kompletiranju popisa biljaka, životinja i mikroba koji žive na Zemlji”, rekao je jedan od autora popisa, entomolog Quentin Wheeler s Državnog sveučilišta New York, prenosi Reuters.

Kao i raniji popisi, i ovogodišnji je pokazao da i relativno velike vrste mogu biti nepoznate modernoj znanosti.

Na njemu je primjerice i olinguito, rođak rakuna koji izgleda kao križanac mačke i medvjeda, a živi u prašumskom području na granici Kolumbije i Ekvadora. Riječ je o dva kilograma teškom stvorenju, prvoj novoj vrsti sisavca otkrivenoj na Zapadnoj hemisferi u posljednjih 35 godina.

Znanstvenoj taksonimiji je dugo vremena izmicala i još puno veća vrsta – 12 metarsko zmajevsko drvo koje raste samo u Tajlandu. Tamošnji stanovnici su naravno znali za njegovo postojanje, ali znanost nije.

Na popisu je i 2,5 cm duga moruzgva koja živi u ledenim vodama Antarktike, mikrob koji je otporan na pokušaje sterilizacije u “čistim sobama” u kojima se sklapaju svemirske letjelice, te sićušna osa iz Kostarike, jedan od najmanjih otkrivenih insekata, koju su znanstvenici prozvali Zvončicom.

Pužić iz Hrvatske, promjera samo dva milimetra, otkriven je 2010. godine

Među zanimljivim novim vrstama je i jedna hrvatska – puž bez očiju koji živi u prozirnoj kućici, otkriven na dubini od 980 metara ispod zemlje u Lukinoj jami na Velebitu. Pužić znanstvenog naziva Zospeum tholussum, promjera samo dva milimetra, otkriven je 2010. godine, a znanstveno je opisan kao nova vrsta prošle godine.

Znanstvenici pretpostavljaju da u prirodi postoji još deset milijuna neotkrivenih vrsta, od jednostaničnih organizama do sisavaca, te strahuju da će mnoge od njih izumrijeti prije nego uopće budu otkrivene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Jana Badek