Rad osoba starijih od 55 godina podiže BDP do 16%

Foto: Thinkstock

Iako ih vode pragmatični motivi koji se svode na rasterećenje mirovinskog sustava i rast poreznih prihoda, poticanjem dulje zaposlenosti starijih od 55 godina kreatori ekonomskih politika razvijenih zemalja pokazuju da teško zapošljive osobe koje “zaglave” bez posla u dobi koja još nije za umirovljenje, ali više nisu ni poželjna radna snaga, mogu i te kako doprinijeti društvu.

U brojkama to izgleda ovako: države OECD-a mogle bi dugoročno povećati BDP za oko dvije tisuće milijardi dolara ako bi stopu zaposlenosti starijih podigli na razinu jedne Švedske.

Izračunali su to ekonomisti PwC-a mjereći indeks zlatne dobi – uspješnost država u iskorištavanju ekonomske moći starijih radnika, piše Večernji list

BDP se njihovim radom može povećati od 1% u Koreji, 2% u Japanu, 3% u SAD-u, 12% u Sloveniji, 13% u Belgiji do 16% u Grčkoj. Trenutačno najveću zaposlenost osoba koje imaju između 55 i 64 godine bilježi Island – čak 85%. Na drugom je mjestu Novi Zeland sa 84,2%, slijede Izrael s 80,1% i Švedska sa 79,6%.

U istraživanju nema Hrvatske koja nije članica OECD-a, organizacije u kojoj su 34 gospodarski najrazvijenije države svijeta, među kojima je i Slovenija.

Premda su ovakva istraživanja često argumentacija pritiska na produljenje radnog vijeka koje mnogi zaposlenici smatraju nepravdom, odnosno preprekom između njih i zasluženog odmora, treba uzeti u obzir da se ovo odnosi na dob od 55 do 64 godine. A to je još uvijek ispod hrvatske granice starosnog umirovljenja od 65 godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr