Razbijen Popajev mit: špinat nije tako bogat željezom

Foto: Thinkstock

Špinat, lisnato zeleno povrće na čiju konzumaciju mnogi roditelji često primoravaju svoju djecu, nije tako bogat željezom kao što se dosad vjerovalo, tvrde njemački znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka”, kaže Helga Strube iz Njemačkog saveza nutricionista, a plod je ‘tipfelera’ iz 19. stoljeća.

Nakon provedenog testa o količini željeza u špinatu, netko je tada pogrešno evidentirao da ga na svakih 100 grama u toj vrsti povrća ima od 35 do 40 miligrama.

“Točan podatak je 3,5 do 4 miligrama”, kaže Strube. “A to nije dovoljno za mišiće poput Popajevih”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto željezo iz biljaka poput špinata nije tako iskoristivo u organizmu kao ono iz mesa.

I u pravilu nijedna namirnica ne može sama potaknuti rast mišića, istaknula je Strube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.