Sretno Valentinovo!

Zakleti romantici i oni koji ne vole crvene ruže zajedno gledaju na izvor svoje ljubavi i cinizma svakog 14. veljače – na Dan svetog Valentina. Iako su svi čuli za sv. Valentina, vrlo malo se zna o njemu. Čak postoji mogućnost kako se ne radi o samo jednoj osobi. Povijesne su činjenice nejasne, a velika je vjerojatnost kako se govori o više Valentina koji su tijekom godina stopili u jednu osobu.

Jedan Valentin bio je rimski svećenik i liječnik kojeg je progonio Klaudije II. jer je provodio vjenčanja kršćanskih parova. Klaudiju je Valentin bio simpatičan, ali je Valentin prešao mjeru kada je pokušao obratiti samog cara, pa je bio osuđen na okrutnu smrt. Predaja kaže kako je bio brutalno premlaćivan, kamenovan i naposlijetku obezglavljen.

Neki izvori tvrde kako se zaljubio u kćer svog zatvorskog čuvara i poslao joj pismo naslovljeno „Od tvog Valentina“. Druga priča kaže kako je nakon svoje brutalne smrti napravio čudo, vrativši toj istoj čuvarevoj kćeri vid.

Postoji i drugi Valentin koji se pojavljuje u ranim pričama o mučenicima: biskup Ternija, iz Italije, koji je bio proganjan u Rimu. Neki izvori tvrde kako je to zapravo bio čovjek kojeg je Klaudije dao pogubiti.
Pretpostavlja se kako je Sveti Valentin pokopan u Rimu 14. veljače, iako postoji vjerojatnost kako je to samo mjesto njegove smrti, ne i mjesto njegova groba.

Slavljenje Valentinova proglasio je papa Gelazije I. 496. godine. Neki kažu kako se Valentinovo slavilo u veljači jer se željelo stati na kraj drevnoj rimskoj poganskoj svečanosti luperkalijama kojima se slavila plodnost i pročišćenje, a također se održavalo u veljači.
>Valentinovo se slavi kao Dan zaljubljenih i dan romantike od 14. stoljeća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Time.com
Photo: fah