Benzodijazepini u ranoj trudnoći povezani s većim rizikom spontanih pobačaja

Zagreb, 09.12.2016. - Ilustracija - Lijekovi - Dodaci prehrani - Tablete - Kapsule. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Trudnice koje uzimaju skupinu lijekova koja se često propisuje u liječenju tjeskobe i nesanice možda su izložene većem riziku pobačaja, pokazuje nova studija.

Kanadski znanstvenici proučavali su ishode više od 160.000 ranih trudnoća i utvrdili da žene koje uzimaju benzodijazepine poput alprazolama, diazepama i klonazepama imaju gotovo dva puta veće izglede za pobačaj, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Psychiatry.

“Tjeskobu i poremećaje raspoloženja treba liječiti tijekom trudnoće”, kaže voditeljica studije Anick Berard sa sveučilišta Montreal. “S obzirom na učestalost tjeskobe i poremećaja raspoloženja tijekom trudnoće liječnici moraju procjenjivati rizike i koristi upotrebe benzodijazepina u svjetlu činjenice da postoje alternativne nefarmakološke metode liječenja poput psihoterapije”.

Već se utvrdilo da skupina benzodijazepina prelazi u posteljicu i da je povezana s određenim prirođenim defektima, ističe njezin tim.

Protekle studije također su povezale te lijekove s rizikom pobačaja no nije bilo jasno imaju li svi lijekovi iz te skupine isti rizik.

Kako bi proučili utjecaj na trudnoću određenih benzodijazepina Berard i njezin tim proučili su podatke o 442.066 trudnoća te istraživanjem obuhvatili 161.454 žena od kojih je 27.149 pobacilo, a 134.305, kontrolna skupina, rodilo.

Iz istraživanja su isključene žene koje su imale epilepsiju ili su ranije koristile benzodijazepine ili bile izložene tvarima toksičnim za fetus. Također su isključene žene čiji se pobačaj dogodio prije šestog tjedna trudnoće ili nakon 19 tjedana.

Među trudnicama koje su pobacile njih 375 ili 1,4 posto koristilo je benzodijazepine u ranoj trudnoći. Među ženama koje su uspješno rodile njih 788 ili 0,6 posto koristilo je benzodijazepine.

Znanstvenici su utvrdili da su trudnice koje su uzimale benzodijazepine rano u trudnoći imale 1,85 puta veće izglede za pobačaj u odnosu na žene koje nisu uzimale te lijekove.

Svaki oblik tih lijekova bio je praćen rizikom pobačaja, od 1,13 puta za flurazepam do 3,43 puta za diazepam. Većina trudnica koristila je te lijekove oko dva tjedna, napominju autori istraživanja.

Berard kaže kako se vjeruje da oni ometaju vezanje i implantaciju kad se koriste u ranoj trudnoći.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina