DNK test za prostatu ‘predvidjet će rizik od najsmrtonosnijeg oblika raka’

Testiranjem DNK može se predvidjeti koji su muškarci izloženi najvećem riziku od smrtonosnog raka prostate, kažu znanstvenici. Tim na Instututu za istraživanje raka u Londonu kaže da bi se muškarcima uskoro mogao ponuditi genetski probir, slično kao što se ženama nudi za rak dojke, prenosi BBC.

Pokazali su da 14 zasebnih mutacija može uvelike povećati vjerojatnost pojave agresivnog raka prostate, a te bi mutacije mogle biti osnova za novu pretragu.

Iz organizacije Prostate Cancer UK kažu da bi takvo testiranje moglo „revolucionarizirati“ skrb za muškarce.

Rak prostate najčešća je vrsta raka u muškaraca u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, gdje se svake godine dijagnosticira u više od 40 000 osoba.

Ali invazivna terapija koja ima teške nuspojave ne primjenjuje se ili nije potrebna kod svakog bolesnika.

Utvrditi koji muškarci trebaju takvu terapiju – oni kod kojih je veća vjerojatnost razvoja najagresivnijeg i najsmrtonosnijeg oblika raka – velikije problem.

Istraživači su uzeli uzroke krvi od 191 muškarca s rakom prostate i najmanje troje članova njihove uže obitelji s istom bolešću.

Svaki je uzorak testiran za riskantne mutacije – to je uključivalo gene BRCA koji su uključeni u popravak DNK i za koje je već otkriveno da su povezani s rakom dojke i jajnika.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu British Journal of Cancer pokazuju da je 7% muškaraca imalo jednu od 14 visokorizičnih mutacija.

Istraživači su rekli da su isto tako upravo ti muškarci imali agresivni rak prostate koji se počeo širiti tijelom.

Jedna od istraživačica, dr. Zsofia Kote-Jarai, rekla je BBC-u: „Mislim da bismo za dvije do tri godine mogli nuditi probir muškarcima s rakom prostate i muškarcima zabrinutima zbog obiteljske anamneze.“

Međutim, rekla je kako je mala vjerojatnost da će se ti muškarci odmah odlučiti za operaciju odstranjenja prostate.

Mnoge žene s visokim rizikom od raka dojke, primjerice holivudska glumica Angelina Jolie, odlučuju se za uklanjanje tkiva dojke.

„Mastektomija je odstranjivanje organa kojeg zapravo ne trebamo, a i nakon toga tu je plastična kirurgija.Radikalna prostatektomija ima doista velike nuspojave. Vrlo je vjerojatno da će se muškarci pažljivije pratiti.“

Nuspojave uključuju neplodnost, poteškoće u postizanju i održavanju erekcije i nekontrolirano mokrenje.

Međutim, probir još nije spreman. Istraživači već provode veliko ispitivanje koje uključuje 2000 muškaraca i testiraju 192 gena.

Dr. Iain Frame, direktor istraživanja u humanitarnoj organizaciji Prostate Cancer UK, kaže: „Što prije moramo razumijeti više o tome koji su muškarci izloženi riziku razvoja raka prostate, a osobito agresivnih oblika te bolesti.

„Genetsko testiranje za predviđanje rizika moglo bi revolucionarizirati način na koji liječimo 40 000 muškaraca u Velikoj Britaniji kojima se ta bolest dijagnosticira svake godine.

„Ovi su rezultati uzbudljivi zato što nadopunjuju sve više dokaza koji upućuju na to da bi muškarci s rakom prostate u obiteljskoj anamnezi, koji imaju određene gene, mogli biti izloženi većem riziku, što predstavlja još jednu ključnu kockicu u mozaiku.“

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bbc
Photo: bbc