Francuski proizvođači sira: Svježe mlijeko je dobro za zdravlje

statistiku
Foto: Getty images

Francuski tradicionalni proizvođači sira u srijedu su pozvali vlade i zastupnike da zaštite proizvode od svježeg mlijeka dok se na tržištima pojavljuje sve više industrijskih sireva proizvedenih od pasteriziranog mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Francuska slavi nacionalni “Dan sira”, proizvođači sira od svježeg mlijeka organizirali su nekoliko događaja širom Francuske da istaknu zdravstvene koristi svježeg mlijeka za ljudski organizam.

“Stvarni problem zapadnih društava naš je imunološki sustav”, rekla je Veronique Richez-Lerouge iz lokalne udruge proizvođača sira “Fromages de terroirs”.

“Zbog čega ljudi pate od intolerancije na hranu? Zašto su ljudi sve otporniji na antibiotik? To je stoga što ne jedu dovoljno sirove hrane i posebno svježe mlijeko ili sir od svježeg mlijeka”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carlos Yescas, programski direktor Oldways Cheese Coalition sa sjedištem u SAD-u, vjeruje kako su francuski sirevi ugroženi jer mali farmeri i njihova naslijeđena umijeća proizvodnje polako nestaju u natjecanju s velikim mljekarama koje upotrebljavaju pasterizirano mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.