Francuski tradicionalni proizvođači sira u srijedu su pozvali vlade i zastupnike da zaštite proizvode od svježeg mlijeka dok se na tržištima pojavljuje sve više industrijskih sireva proizvedenih od pasteriziranog mlijeka.
Dok Francuska slavi nacionalni “Dan sira”, proizvođači sira od svježeg mlijeka organizirali su nekoliko događaja širom Francuske da istaknu zdravstvene koristi svježeg mlijeka za ljudski organizam.
“Stvarni problem zapadnih društava naš je imunološki sustav”, rekla je Veronique Richez-Lerouge iz lokalne udruge proizvođača sira “Fromages de terroirs”.
“Zbog čega ljudi pate od intolerancije na hranu? Zašto su ljudi sve otporniji na antibiotik? To je stoga što ne jedu dovoljno sirove hrane i posebno svježe mlijeko ili sir od svježeg mlijeka”, rekla je.
Carlos Yescas, programski direktor Oldways Cheese Coalition sa sjedištem u SAD-u, vjeruje kako su francuski sirevi ugroženi jer mali farmeri i njihova naslijeđena umijeća proizvodnje polako nestaju u natjecanju s velikim mljekarama koje upotrebljavaju pasterizirano mlijeko.
Tekst se nastavlja ispod oglasa