Najjednostavnija metoda planiranja obitelji: Uspješna u 99,5 posto slučajeva, a pomaže i kod problema neplodnosti

-

Od 12. do 14. svibnja ove godine u Zagrebu će se održati međunarodna konferencija Svjetske organizacije za Billingsovu ovulacijsku metodu® (WOOMB International).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz konferenciju je organiziran i jednodnevni tečaj za zdravstvene djelatnike 12. svibnja te tečaj za podučavatelje od 16. do 19. svibnja.

Povodom toga, odlučili smo razgovarati s dr. sc. Marijom Čurlin, predsjednicom Centra za prirodno planiranje obitelji i organizatoricom konferencije koja se ovaj put prvi put održava u Europi.

“Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, što nam predstavlja iznimnu čast. Dolazi više od 150 sudionika, od čega više od stotinu gostiju iz 23 zemlje sa svih kontinenata. Otvorenju će nazočiti, osim sudionika konferencije, visoki predstavnici vjerskih, političkih i akademskih institucija koji su dosad podržavali naš rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija je namijenjena podučavateljima i promotorima Billingsove ovulacijske metode, zdravstvenom osoblju, savjetnicima koji rade s bračnim parovima i mladima, a pozvani su i svi zainteresirani za teme planiranja obitelji, brige za žensko zdravlje i liječenja neplodnosti. Sudionici konferencije imat će jedinstvenu priliku čuti iskusne svjetske i europske poznavatelje ove metode i obogatiti svoje znanje. Uz konferenciju su organizirani i posebni jednodnevni tečaj za zdravstvene djelatnike (12. lipnja) i tečaj za podučavatelje metode (16.-19. lipnja) koji se, kao i sama konferencija, boduju prema Pravilniku o trajnoj medicinskoj izobrazbi Hrvatske liječničke komore. Detaljne informacije o konferenciji i pratećem edukacijskom programu nalaze se na ovoj web stranici.”

Najjednostavnija i najprihvaćenija metoda planiranja obitelji

Billingsova ovulacijska metoda je najjednostavnija i najprihvaćenija prirodna metoda planiranja obitelji koja se temelji na suvremenim znanstvenim spoznajama. Istraživanja je započeo još šezdesetih godina prošlog stoljeća liječnički bračni par John i Evelyn Billings iz Australije, a priključio im se tim znanstvenika u Europi i Americi. Istražili su cerviks i cervikalnu sluz, te vezu između hormona i onoga što žena vidi i osjeća na svojoj stidnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ustanovili su da svaka žena može praćenjem znakova svoje plodnosti vrlo precizno raspoznati plodna i neplodna razdoblja svog ciklusa. Rašireno je pogrešno mišljenje da se prirodnim planiranjem obitelji mogu služiti samo žene koje imaju pravilne cikluse. To je vrijedilo za sada već zastarjelu kalendarsku ili Ogino-Knaussovu metodu. Billingsova metoda, međutim, funkcionira neovisno o redovitosti i pravilnosti ciklusa, jer se ne temelji na računanju i predviđanju plodnih dana već na svakodnevnom promatranju promjena u osjetu i izgledu cervikalne sluzi. Žena također može primijetiti promjene koje mogu upućivati na pojavu bolesti. To je znanje koje svakoj ženi i paru pruža mogućnost planiranja obitelji na zdrav, prirodan, besplatan i pouzdan način. Pouzdanost metode je, naime, prema najnovijim istraživanjima čak 99,5%”, objašnjava Čurlin.

Zanimalo nas je kakva praktična iskustva imaju žene s korištenjem ove metode?

“Parovi koji se odluče pokušati s prirodnim planiranjem redovito su izrazito zadovoljni i zahvalni što su to imali priliku saznati i naučiti. Ne treba zaboraviti da to nije samo metoda za odgađanje već i za postizanje trudnoće. Ona bračnom paru donosi mnoge dobrobiti, jer uključuje suradnju i zajedničku odgovornost muža i žene te tako produbljuje njihov odnos ljubavi, poštovanja i međusobnog razumijevanja. Za razliku od kontracepcije ona ne narušava zdravlje i poštuje nadopunjujući sklad muške i ženske plodnosti. Prirodno planiranje je samo po sebi otvoreno životu, tako da često parovi koji se njime koriste imaju više djece, ali ne zato jer metode ne bi funkcionirala već zato jer žele imati više djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost puno parova danas je upoznato samo s kontracepcijom iza koje stoji velik profit. Prirodno planiranje je besplatno pa nema podršku velikih farmaceutskih kompanija, kao niti službene medicinske struke. Na medicinskom fakultetu se, primjerice, još uvijek uče zastarjeli podaci. Međutim, sve je više liječnika koji uvažavaju „žene s tablicama“ i prate najnovije spoznaje na tom području.”

dr. sc. Marija Čurlin
dr. sc. Marija Čurlin

Korisna i u slučajevima kad se sumnja na neplodnost

“Praćenjem znakova plodnosti žena ujedno brine o svom zdravlju. Ona može primijetiti promjene ili nepravilnosti koje mogu upućivati na pojavu bolesti ili, kod parova koji imaju poteškoće s postizanjem začeća, ukazati na uzroke neplodnosti. Liječnik tada poduzima potrebne korake kako bi se točnije istražili uzroci neplodnosti i predlaže terapiju. U Australiji je jedno istraživanje pokazalo da je za većinu subfertilnih parova dovoljno da nauče prepoznati razdoblje svoje najveće plodnosti (koje je u njihovom slučaju često ograničeno na vrlo kratko razdoblje). Čak 65% takvih parova koji su bezuspješno više od godinu dana pokušavali postići trudnoću zatrudnjelo je u roku od nekoliko mjeseci, bez ikakvog daljnjeg liječenja”, objašnjava Čurlin.

Zanimljivo je da je još 80-tih godina prošlog stoljeća sam bračni par Billings u nekoliko navrata dolazio u Hrvatsku, na poziv gospodina Marija Živkovića, voditelja Obiteljskog centra u Zagrebu. Od tada su mnogi laici i svećenici širili informacije i literaturu o Billingsovoj metodi diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opsežna edukacija i rad diljem Hrvatske

“Dvadesetak godina kasnije, uvođenjem programa cjelovitog spolnog odgoja mladih Teen STAR u Hrvatsku, njezina međunarodna voditeljica dr. Hanna Klaus potaknula je Kristinu Pavlović, koordinatoricu Teen STAR-a za Hrvatsku i mene, na osnivanje stručne organizacije koja bi se bavila sustavnim promicanjem i podučavanjem Billingsove ovulacijske metode u Hrvatskoj. Nas dvije sada vodimo Centar za prirodno planiranje obitelji koji je osnovan 2003. godine, a 2009. je postao službeno ovlašten od Svjetske organizacije za Billingsovu ovulacijsku metodu (WOOM International)”, pojašnjava Čurlin i objašnjava dalje: “Centar se bavi opsežnijom edukacijom podučavateljica BOM kojih sada imamo 50-tak u cijeloj Hrvatskoj i koje su osposobljene za poduku parova u primjeni metode u braku, te nešto sažetijom edukacijom promicatelja BOM kojih u Hrvatskoj trenutno ima više od pet stotina. Veliki dio njih je edukaciju iz PPO prošao u sklopu izobrazbe voditelja programa Teen STAR provedene u suradnji s mnogim hrvatskim nad/biskupijama. Nadalje, Centar drži i organizira poduku i informiranje bračnih parova, zaručnika, studenata teologije, đakona i ostalih mladih u sklopu raznih predavanja i programa. U Zagrebu imamo plodonosnu suradnju s Nadbiskupijskim pastoralnim institutom u Zagrebu i Uredom za obitelj Zagrebačke nadbiskupije”.

21. i 28. svibnja će Centar ponovno održati jednodnevnu edukaciju za osobnu primjenu Billingsove metode u braku koja je lani izazvala veliki interes te ju je završilo 220 ljudi iz Zagreba i okolice. “U Centar se javljaju bračni parovi iz cijele Hrvatske zainteresirani za literaturu i za poduku, te ih mi potom povežemo s podučavateljicom najbližom njihovom mjestu stanovanja. Mnoge naše podučavateljice i promicatelji drže predavanja o prirodnom planiranju obitelji i njegovim prednostima na tečajevima priprave za brak”, kaže Čurlin.

Na kraju, važno je istaknuti da su svi zainteresirani za prirodno planiranje obitelji i za međunarodnu konferenciju WOOMB International pozvani na svečano otvorenje u četvrtak, 12. svibnja 2016. u 19:30 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu (Kaptol 29a).

“Važnost ove konferencije izvrsno je u svom pismu podrške izrazila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović: „Zadovoljstvo mi je prihvatiti pokroviteljstvo nad održavanjem spomenute manifestacije koja će, uvjerena sam, razmjenom stručnih, znanstvenih dostignuća i iskustava pridonijeti svijesti o važnosti zdravlja i obiteljskih vrijednosti te duhovnoj i demografskoj obnovi Hrvatske“”, zaključuje Čurlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.