Okrugli stol ‘Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu’ 30. rujna u Zagrebu

Foto: Thinkstock

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo Grada Zagreba za demenciju tijekom rujna organiziraju javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Dani demencije“ kojom želimo senzibilizirati javnost i podići razinu informiranosti i znanja opće populacije o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od demencije, njihove obitelji i osobe koje o njima skrbe. Tijekom rujna organizirali smo različite aktivnosti, a među ostalim uključili smo se u globalnu kampanju obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti u rujnu, a Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježili smo 21. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će se u ponedjeljak 30. rujna 2019. godine s početkom u 12:30 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma, Perkovčeva 2, održati Okrugli stol pod nazivom „Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu“.

Demencija je sindrom uzrokovan bolešću mozga, i obično se radi o kroničnom ili progresivnom tijeku, ali uvijek postoji višestruko oštećenje viših kortikalnih funkcija kao na primjer pamćenje, mišljenje, orijentacija, shvaćanje, računanje, sposobnost učenja, jezik i rasuđivanje. Demencija uzrokuje značajan pad u intelektualnom funkcioniranju, ali i narušava svakodnevne životne aktivnosti kao što su odijevanje, pranje, uzimanje hrane, održavanje osobne higijene, a osobito fiziološke aktivnosti poput mokrenja i stolice. Pad intelektualnog funkcioniranja vrlo je individualan te ponajprije ovisi o bolesnikovu socio-kulturnom miljeu.

Na Okruglom stolu govoriti će stručnjaci koji se u svome profesionalnom radu bave oboljelima od demencija, predstavnici Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba kao lokalne (regionalne) samouprave. Jedna od tema biti će Globalni akcijski plan kao javnozdravstveni odgovor na demencije 2017-2025 Svjetske zdravstvene organizacije kroz koji je identificirano sedam područja u kojima treba poduzimati aktivnosti – demencija kao javnozdravstveni prioritet, svijest o demenciji, edukacija o rizicima, dijagnosticiranje, liječenje i briga, podrška uza njegovatelje i prikupljanje podataka i istraživanja. Prvo područje koje stavlja demenciju u javnozdravstveni prioritet definira cilj da najmanje 75% zemalja članica SZO-a do 2025. ima razvijen ili implementiran nacionalni plan ili politiku o demenciji. Sudionici Okruglog stola dat će poseban osvrt na stanje u Republici Hrvatskoj vezano uz strateške dokumente kojima je pokriveno područje demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova aktivnost je doprinos Grada Zagreba projektnim aktivnostima EU Projekta projektu „Improving Dementia Care in the Danube Region“ (INDEED) kojeg je Grad Zagreb pridruženi partner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.