Svjetski dan osteoporoze: Aktivno za zdrave kosti!

osteoporoza

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju na važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze te kontrola i liječenja pacijenata u vrijeme pandemije koronavirusa.

> Pročitajte najučinkovitiji način brige o svojim kostima

Osteoporoza uzrokuje da kosti postaju slabe i lomljive pa se desi prijelom čak i kao posljedica manjeg pada, udara ili naglog pokreta. Prijelomi bedrene kosti uzrokovani osteoporozom opasni su po život jer 15-20% umire u prvoj godini nakon prijeloma od komplikacija na koje moderna medicina teško može utjecati, a dugotrajna bol i teškoće kod kretanja uzrok su dugotrajne invalidnosti.

> Crni čaj liječi osteoporozu

„Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini umrle su ukupno 652 osobe, od toga 455 žena i 197 muškaraca, a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno je 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze“ izjavila je Ivana Brkić Biloš, dr.med., voditeljica Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prijelomi uzrokovani osteoporozom imaju razoran utjecaj na milijune ljudi širom svijeta i uzrokuju ogromne materijalne troškove društvu, a posebno zdravstvenom sustavu te smanjuju kvalitetu života oboljelih osoba. Unatoč napretku medicine i inovativnima mogućnostima liječenja, samo oko 20 % pacijenata s osteoporotičnim prijelomima, dijagnosticirano je i liječeno od osteoporoze. Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca u svijetu starijih od 50 godina, doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze te liječenja pacijenata u vrijeme epidemije koronavirusa.

Veliki javnozdravstveni problem u svijetu i kod nas

„Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem”, istaknuo je prof. dr. sc. Zlatko Giljević, specijalist internist-endokrinolog na Zavodu za endokrinologiju KBC Zagreb, član Hrvatskog društva za osteoporozu i profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Osteoporoza je bolest za koju je skrb u doba početka pandemije COVID-19 bila izazovna, prvenstveno što se tiče zakazivanja pregleda i dijagnostičkih pretraga. Ove godine vrijeme stanje je u tom smislu značajno poboljšano, ali uvijek treba naglašavati potrebu što ranijeg dijagnosticiranja i pravovremenog liječenja osteoporoze, da osteoporoza i lijekovi za liječenje osteoporoze ne povisuju rizik za infekcijom, kao niti su prepreka za cijepljenje“, kaže prof. dr. sc. Simeon Grazio, predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

„S ciljem što ranijeg otkrivanja ove bolesti Hrvatsko društvo za osteoporozu u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu kampanje „Aktivno za zdrave kosti“ organizirat će besplatne preglede mjerenja gustoće petne kosti u prostorima Hrvatskog društva za osteoporozu u Zagrebu, Kruge 44, od kraja listopada do kraja prosinca 2021. godine“ naglasila je Vesna Mijoč, mag. med.techn., predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu. Uz prethodno naručivanje na broj 091 2332 723, više od tri stotine građana moći će uz poštivanje svih epidemioloških mjera besplatno obaviti pregled ranog otkrivanja osteoporoze.

Aktivno za zdrave kosti

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Mirela Šentija Knežević naglasila je da se javnozdravstvena kampanja „Aktivno za zdrave kosti“ provodi pod pokroviteljstvom Grada Zagreba koji više od 20 godina surađuje s Hrvatskim društvom za osteoporozu na promicanju ovog javnozdravstvenog problema.

„Zabrinjava nas visoka smrtnost uslijed prijeloma bedrene kosti od čega je u 2020. godini umrlo čak 455 žena. Menopauza značajno ubrzava gubitak koštane mase i povećava rizik osteoporoze i osteoporotičnih prijeloma. U prvih 5 do 6 godina nakon menopauze, gotovo polovica žena ubrzano gubi koštanu masu za više od 20 %. Stoga je neobično važno utvrditi rizike koji doprinose razvoju osteoporoze i provoditi aktivnosti prevencije bolesti“, izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.
Redovito vježbajte – najbolje su vježbe s opterećenjem i jačanjem mišića.

• Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata hranjivim tvarima važnima za kosti: kalcij, vitamin D i bjelančevine najvažniji su za zdravlje kostiju! Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D!
• Održavajte zdravu tjelesnu težinu, ne pušite i izbjegavajte alkohol!
• Saznajte imate li čimbenike rizika. Obratite se liječniku, osobito ako ste već imali prijelom ili ste u obitelji imali osteoporozu.
• Ako ste u riziku, promijenite način života i zaštitite se od osteoporoze!

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. listopada, a u Zagrebu će se upravo tog dana u znak podizanja svijesti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti, osvijetliti fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice.
Više informacija saznajte na www.osteoporoza.hr

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.