Rotkvice uglavnom jedemo samo za Uskrs, pa ih s pravom možemo nazvati zanemarenom namirnicom. Naime, jako su zdrave, a ako već niste svakako ih sada uvrstite na jelovnik jer obiluju vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, bakrom, kalcijem, manganom i vitaminima B, navodi undergroundhealthreporter.com.
Protiv raka
Znanstvenici s India’s Jawaharlal Nehru Technological University otkrili su kako rotkvica ubija stanice raka. Naime, ona sadrži spojeve isothiocyanates i antocijanini, a oni su dokazano učinkoviti u borbi protiv raka. Kako imaju i veliku količinu vlakana koje sadrže, rotkvice su posebno učinkovite u sprečavanju i borbi protiv raka debelog crijeva.
Za respiratorni sustav
Učinkovite su i kada je respiratorni sustav u pitanju, ukoliko imate probleme s bronhijama, sinusima ili astmom, rotkvice mogu djelovati kao prirodni dekongestanti.
Odlična za srce
Osim za respiratorni sustav rotkvica je odlična za srce jer snižava kolesterol, sprečava dijabetes, regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi. Njezina vlakna vitamini i minerali izvrsno će utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Za probleme s bubrezima
Izvrsna je i za sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvice olakšat će i najgore tegobe skratiti vrijeme trajanja infekcije koju imate.
Učinkovita kod mršavljenja
Osim za zdravlje, dobra je i za mršavljenje jer sadrži visok udio vode i vlakana, te ima jako malo kalorija. Jeli je sirovu ili kuhanu, sigurno je kako ćete unatoč dijeti unijeti ogromnu količinu hranjivih tvari u svoje tijelo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa