U Hrvatskoj 878 oboljelih od gripe: Evo koje komplikacije može uzrokovati

Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj je, zaključno s 29. prosinca 2019. godine, službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom 52. tjedna.

Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina prijava pristiže iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Grada Zagreba, Šibensko-kninske te Krapinsko-zagorske županije.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu u potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A (99%), i to podtip A/H1N1/pdm09 (96%), dok je u manjem udjelu (4%) detektiran podtip A/H3N2, objavljeno je na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako je izgledala prošlogodišnja sezona gripe?

U prošlogodišnjoj sezoni gripe, u Hrvatskoj je (do 30. siječnja 2019.) od posljedica gripe i njezinih komplikacija umrlo 45 osoba, a službeno je registrirano 28.664 oboljelih.

Najveći broj oboljelih bilo je u Zagrebu te županijama Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije bila je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, objavio je Zavod.

>Što je gripa i kako se liječi – 20 pitanja i odgovora

Koje su komplikacije i kako se boriti protiv gripe?

Gripozni pacijenti žale se na suh i uporan kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu (do 39°C), bolove u mišićima, glavobolju, opću slabost, pojačanu sekreciju iz nosa. Ako ti simptomi potraju duže, može doći do težih komplikacija, pa se pacijent mora bolnički liječiti.

Bronhitis i pneumonija

Najčešće su komplikacije na dišnim putevima bronhitis i pneumonija. Virusna upala pluća, koja se javlja u sklopu gripoznog sindroma, znatno pogoršava kliničku sliku, a ako se javi nakon blagog smirivanja tegoba, zbog infekcije bakterijama nastaje bakterijska upala pluća, koja se mora liječiti antibioticima novije generacije, a najteža je posljedica gripe upala pluća izazvana virusima i bakterijama istovremeno.

Od ostalih komplikacija javljaju se upala unutarnjeg uha i paranazalnih sinusa, zatim miokarditis, perikarditis, meningitis, miozitis i febrilne konvulzije.

Gripa nije bezopasna!

Na komplikacije gripe ukazuju:

– otežano disanje s kratkim dahom,
– dezorijentacija u vremenu i prostoru (konfuzija),
– bol iza grudne kosti, s poremećajem srčanog ritma,
– bol u trbuhu, s upornim povraćanjem,
– stalno povišena temperatura poslije kratkog smirivanja simptoma.

U svim tim situacijama treba se obvezno javiti nadležnom liječniku jer neblagovremeno liječenje može izazvati niz drugih posljedica i biti opasno po život.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Bolničko liječenje pacijenta obvezno je u slučajevima:

– upale pluća,
– akutne konfuzije,
– metaboličkog poremećaja,
– respiratornog poremećaja,
– akutnog srčanog poremećaja.

Jačanje otpornosti

Borba protiv gripe podrazumijeva izbjegavanje stresa, boravak na čistom zraku, šetnje, svakodnevne fizičke aktivnosti, a preporučuju se i:

– cjepivo protiv gripe;
– stabilizacija imunosnog sustava pravilnom prehranom, koja uključuje dosta svježeg voća i povrća, žitarice, gljive, riblje meso, posno juneće i goveđe meso, mahune, grašak, orašasto voće;
– hrana koja ima dovoljno željeza, selena i cinka;

– održavati osobnu higijenu: naročito obratiti pažnju na redovito i dovoljno pranje ruku mlakom vodom i sapunom, nakon dolaska na posao ili u stan, kao i prije svakog jela;papirnate maramice koristiti jednokratno;

– rukovanje i ljubljenje za vrijeme epidemije svesti na najmanju mjeru, izbjegavati javne skupove u zatvorenim prostorijama, dnevni boravak i spavaće sobe redovito provjetravati, kao i radne prostorije u kojima boravi više ljudi;

– liječenje i prevencija gripe nezamislivi su bez uporabe biljnih preparata ili narodnih lijekova;njihova blagovremena primjena može znatno ublažiti tijek bolesti i umanjiti posljedice;preporučuju se bijeli luk 3 – 5 g na dan, ehinacea, esencijalno ulje origana, gin-seng, ekstrakt bijeloga sljeza i jaglac, čaj od lista maline i žalfije grgljanjem smiruje upaljenu sluznicu ždrijela;za suhi kašalj preporučuje se čaj od usitnjenog lista bokvice, a pomoći će i čajevi od zove, nane i đumbira.

Izvor: narod.hr