U Hrvatskoj je oko 35% djece pretilo

Foto: Getty Images

Oko 35% djece u Hrvatskoj ili je prekomjerno teško ili je pretilo. Poražavajući su to podaci koji govore kako je pretilost postala gorući javnozdravstveni problem. Prevenirati treba već u ranoj dobi, što najbolje znaju i začetnice projekta Petica- igrom do zdravlja – Sara Cobal, voditeljica projekta te Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica, piše HRT.

– Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost su problemi koji uzimaju poprilično maha u Hrvatskoj. Kažemo da 50-60% populacije ima problem bilo s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti, a kada je riječ o djeci, onda kažemo da svaki, recimo, svako treće dijete ima problem sa debljinom. Kod dječaka je to 33%, kod djevojčica 20%, govori Vranešić Bender.

I te su brojke i podaci sve više u porastu. Problem debljine nije bio toliko izražen prije tridesetak godina. Otada do danas, upozoravaju stručnjaci, učestalost debljine porasla je za čak 10 puta!

U promjeni prehrambenih navika djece i uvođenjem redovite tjelovježbe, ključnu ulogu imaju roditelji, potom i škole u kojima djeca provode dobar dio dana. Upravo njima posvećen je projekt koji se uspješno provodi već šest godina – Petica – igrom do zdravlja.

– Mi kada smo počeli, imali smo samo osam škola. Ove godine, zahvaljujući potpori gradskog ureda za zdravstvo i obrazovanje te centra za zdravlje mladih, imamo mogućnost da se proširimo na 20 škola, što je najveći broj do sada, govori Cobal, voditeljica javnozdravstvenog programa PETICA-igrom do zdravlja.

Ove godine će u Petici sudjelovati čak 1800 učenika i 3600 roditelja koji će kroz zanimljivo oslikane materijale i igre učiti o važnostima zdrave prehrane i tjelovježbe – kako treba izgledati jedan zdravi jelovnik, kojih je to pet zdravih navika, kako vježbanje može biti zabavno i pregršt drugih tema.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt