Varga: masterplan bolnica razdvojit ćemo na dva dijela, ne ukida se

Ministar zdravlja Siniša Varga potvrdio je danas da je prijedlog masterplana bolnica privremeno povučen iz saborske procedure kako bi se razdvojio na dva dijela – strateške odrednice reforme bolničkog sustava i tablični, odnosno operativni dio koji utvrđuje brojevne parametre sustava, koji će biti usvojen na razini podzakonskog akta Ministarstva zdravlja.

Varga je na konferenciji za novinare najavio da će do kraja mjeseca završiti procedura u Vladi, pa očekuje da masterplan bolnica bude prva točka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora.

“Masterplan je hvale vrijedan i važan projekt koji se ne ukida. Napravljena je opsežna revizija i uočeno nekoliko odstupanja koje se rješavaju sa sanacijskim upraviteljima”, kazao je.

Temelj masterplana, po njegovih riječima, i dalje ostaje sve što je dosad definirano, a odnosi se na strateške odrednice, funkcionalno povezivanje i subordinaciju unutar bolničkog sustava, dok je tablični dio živo tkivo koje mora imati operativnu razinu, odnosno mora se mijenjati u skladu s promjenama epidemiološke slike, kadrovske strukture, populacijskih odrednica i sl.

Masterplan, tj. Prijedlog nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016. Vlada je prihvatila i poslala u saborsku proceduru početkom lipnja. Bio je to posljednjih dokument koji je na sjednici Vlade predstavio bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/narod.hr
Photo: Narod.hr/Hrvoje Pilić