(VIDEO) Što Svjetska zdravstvena organizacija kaže – Koji su mitovi o koronavirusu i zašto ne trebate dodirivati lice rukama?

Foto: facebook, Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) na svojim stranicama je objavila video u kojem objašnjava zašto je važno ne dodirivati lice rukama tijekom epidemije koronavirusa.

SZO poručuje kako ruke treba prati gelom ili sapunom, te kod kihanja i kašljanja treba izbjegavati koristiti dlanove za pokrivanje usta te koristiti lakat ili maramice, koje potom treba baciti u koš za smeće s poklopcem.

Izbjegavajte diranje očiju, nosa i usta

Naše ruke dodiruju puno stvari i površina tijekom dana te na taj način mogu pokupiti viruse. Jednom kada su kontaminirani, dlanovi mogu prenijeti viruse na oči, nos ili usta nakon čega virus može ući u tijelo te nas zaraziti.

Mitovi o koronavirusu

Svjetska zdravstvena organizacija između ostaloga upozorava na određene mitove o koronavirusu, poput onoga da se on ne prenosi u vrućim i vlažnim klimama.

1. COVID-19 može se prenijeti u vrućim i vlažnim klimama prema dosadašnjim saznanjima SZO-a.

2. Hladno vrijeme i snijeg ne mogu ubiti COVID-19. “Nema razloga vjerovati da hladno vrijeme može ubiti novi koronavirus ili druge bolesti. Normalna tjelesna temperatura je od 36,5 ° C do 37 ° C, bez obzira na vrijeme ili klimu.

3. Kupanje u vrućoj vodi ne sprječava novi koronavirus.

4. Cjepivo protiv upale pluća, poput pneumokoknog cjepiva i cjepiva protiv gripe tipa B (Hib) ne pružaju zaštitu protiv koronavirusa

5. “Osobe svih dobnih skupina mogu se zaraziti novim koronavirusom. Čini se da su starije osobe i ljudi s već postojećim medicinskim problemima (poput astme, dijabetesa, srčanih bolesti) podložniji ozbiljnom obolijevanju od virusa”, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr