Vitamin D – zašto je važan, kako ga nadoknaditi i od čega nas zaista štiti?

Foto: GettyImages

Vitamin D se smatra najstarijim prohormonom na Zemlji i usko je vezan za blagostanje svake vrste života – od fitoplanktona do ljudske vrste.  

Za razliku od ostalih vitamina koje unosimo uglavnom hranom i dodacima prehrani, vitamin D se sintetizira u koži djelovanjem UV zraka. Potom se vitamin D metabolizira u jetri te konačno pretvara u aktivan oblik vitamina D (kalcitriol) u bubrezima. Kod ljudi i sisavaca nastaje vitamin D3, dok ćemo kod biljaka pronaći vitamin D2.

Vitamin D potreban nam je za apsorpciju kalcija iz crijeva kako bi se izgradile čvrste kosti u djetinjstvu i očuvalo njihovo zdravlje u kasnijoj životnoj dobi.

Osim toga, vitamin D predstavlja važnu kariku u našem imunosnom sustavu. Održavanje njegove optimalne koncentracije u krvi može smanjiti rizik od pojave infekcija respiratornog sustava, posebno kod starijih osoba i osoba s komorbiditetima.

Niske koncentracije vitamina D u krvi se povezuju s mnogim malignim, kardiovaskularnim, neurološkim, kožnim, respiratornim i autoimunim bolestima te se povezuje i s dijabetesom.

Mnoge studije pokazuju da vitamin D povećava osjetljivost tkiva na inzulin te se čini prikladnim odabirom za smanjenje inzulinske rezistencije. Stoga se s pravom vitamin D ne zove samo vitaminom, već hormonom.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/krenizdravo.hr