Foto: Thinkstock

Obilježen je nacionalni tjedan dojenja (od 1. do 7. listopada) kojim se željelo podići svijest o važnosti majčinog mlijeka za djetetovu najraniju dob.

Prednosti dojenja su mnogobrojne. Hrvatska udruga Grupa za potporu dojenja ističe kako je kemijski sastav majčinog mlijeka idealno prilagođen rastu i razvoju djeteta te kako ono jača njegovu imunološku zaštita od respiratornih, crijevnih, alergijskih bolesti i poremećaja. Osim toga, dojenje ima pozitivnu ulogu za psihološko stanje majke i djeteta, a osim toga je praktično jer je ta hrana dostupna u svakom trenutku i to u idealnoj temperaturi.

Kod djeteta koje se doji manja je učestalost upala probavnog, mokraćnog i dišnog sustava, alergijskih bolesti, rizika od šećerne bolesti ovisne o inzulinu. Dojenje djeluje pozitivno na razvoj djetetovog obrambenog sustav te je kod te djece također smanjena učestalost karijesa. Ono najvažnije, dijete kroz dojenje razvija osijećaj topline, sigurnosti te bliskosti i povjerenja u majku.

Dojenje također pozitivno utječe i na zdravlje majke. Kod majki koje doje manja je učestalost raka dojke i jajnika i anemije te se one brže oporavljaju nakon porod, uz još mnoge druge prednosti.

Tijekom rasta i razvoja djeteta, mijenja se i sastav majčinog mlijeka. Tako sastav mlijeka uvijek odgovara gestacijskoj dobi, zrelosti i tijelesnoj težini djeteta.

Izvor: narod.hr/hugpd.hr