15. travnja 1765. umro Lomonosov – tko je bio čovjek po kome se zove sveučilište u Moskvi

Na današnji dan 1765. umro je u Sankt-Peterburgu znameniti ruski znanstvenik i pjesnik Mihail Vasiljevič Lomonosov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je bio toliko značajan za razvoj znanosti u Rusiji da se po njemu danas zove moskovsko sveučilište (Moskovsko državno sveučilište Lomonosov).

Glavna zgrada tog sveučilišta visoka je čak 240 metara i bila je od 1953. do 1990. najviši neboder u cijeloj Europi.

Mihail Vasiljevič Lomonosov rođen je 1711. što znači da je bio vršnjak znamenitog dubrovačkog znanstvenika Ruđera Boškovića. Dapače, Bošković i Lomonosov rođeni su u razmaku od samo šest mjeseci, jedan u Dubrovniku, a drugi daleko na sjeveru Rusije – u mjestu Denisovka pokraj Arhagelska (kasnije je Denisovka njemu u čast preimenovana u Lomonosov).
Zanimljivo je da je u svojim dvadesetim godinama Lomonosov boravio dugo vremena na teritoriju Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, studirao je na Sveučilištu u Marburgu, na području Hessena. Inače, Marburg se nalazi stotinjak kilometara sjeverno od Frankfurta.
Osobito je zanimljivo da se Lomonosov tijekom boravka u Njemačkoj ondje i oženio. Supruga mu je bila Njemica iz Marburga, imenom Elizabeth Christine Zilch i bila je kći stanodavke kod koje je Lomonosov stanovao.

Nakon povratka u Rusiju postigao je Lomonosov veliku karijeru kao fizičar, astronom i kemičar. Družio se čak i s ruskom caricom Katarinom II. Velikom (koja je zapravo bila Njemica, upravo kao i supruga od Lomonosova).

Lomnonosov je na području astronomije zaključio da Venera ima atmosferu. Po njemu se danas zovu krateri na Mjesecu i na Marsu.  Izumio je čitav niz meteoroloških, optičkih i drugih instrumenata. Njegova “Ruska gramatika” je prva gramatika ruskog jezika. Književnim pitanjima bavi se i u svojoj “Retorici”. Dovršio je reformu ruskog stiha, a ubraja se među najistaknutije ruske pjesnike 18. Stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno su poznate njegove ode u kojima dolaze do izražaja njegova prosvjetiteljska shvaćanja. Nažalost, Lomonosov je umro prilično rano – već u dobi od 53 godine života. Grob mu se nalazi u Sankt-Peterburgu, na istom groblju na kojem su sahranjeni i Dostojevski, Čajkovski i Karamzin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.