20. siječnja sveti Fabijan i Sebastijan – zaštitnici bajkovite Gacke doline

Foto: Valentina Sušić

Sveti Fabijan i Sebastijan mučenici su iz prvih stoljeća kršćanstva, tj. iz mučeničke ere kršćanstva. U to vrijeme, naime, kršćanstvo je često bilo progonjeno i bilo je katkada već to dovoljno za smrtnu osudu ako se za nekoga utvrdi da je kršćanin. Vijest o njihovom mučeništvu i kako se to dogodilo slali su drugim kršćanskim zajednicama. Tako su mučenici bili ne samo ponos svoje zajednice, nego su bili i čvrsta veza među različitim, često veoma udaljenim, kršćanskim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedna je spomena jedna od najstarijih drvenih kapela u Hrvatskoj posvećena svetom Fabijanu i Sebastijanu u Moslavini. Kapela je vrijedan je primjer hrvatske sakralne arhitekture. Sagrađena je od drvenih planjki. Krov joj je pokriven šindrom. Iznad glavnog pročelja uzdiže se zvonik. U crkvi se nalazi vrijedan inventar koji je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Kapela se nalazi u selu Donja Gračenica, na pola puta između Kutine i Popovače.

Svetog Fabijana i Sebastijana, župljani su za zaštitnike Gacke doline i Otočca uzeli još davne 1646. godine. Gacku dolinu zbog njene ljepote još nazivaju i Ličkom razglednicom. Rijeka Gacka izvire iz dubina u obliku vrila na istočnom kraju doline te vijuga među plodnim poljima prema zapadu. Najveća atrakcija na rijeci su njeni izvori, odnosno vrila. Voda je to koja svoj tok mjestimice sakrije ispod zemlje, ne vidimo je stalno, zato ima i više izvora. Najpoznatiji od njih su Tonković vrilo, Klanac vrilo i Majerovo vrilo. Ta su vrila proglašena spomenikom prirode, zbog svoje ljepote i značaja. U samom je vrhu najdužih svjetskih ponornica. Zavojita je i mirna, ne brza i ne divlja, a voda je bistra i čista, te hrani ljude ovog kraja. Osim za piće, mještani koriste rijeku za uzgoj pastrva, a nekada je rijeka vrvila mlinicama. Krasi je i priznanje za drugu po redu najčišću rijeku u Europi.

Rijeka čuva i bogatu floru i faunu, a potočne pastrve ovdje napreduju pet puta brže nego u ostalim krškim rijekama.
Hrvati Gacke doline, uvijek poznati kao domoljubi, i danas čuvaju svoje čakavsko narječje koje je izumrlo na većini hrvatskog etničkog teritorija gdje je nekada bilo najrasprostranjenije. Ovaj krak s čakavskim narječjem širi se od Hrvatskog primorja preko gornjih tokova Mrežnice i Dobre, a onda jedan krak ide prema Karlovcu, a drugi preko Oštarija prema dolini Gacke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.