24. svibnja 1626. – Europljani kupili Manhattan od Indijanaca za 24 dolara

Na današnji dan davne 1626. obavljena je jedna od najpoznatijih transakcija u povijesti. Nizozemski pomorac Peter Minuit kupio je od lokalnog indijanskog plemena otok Manhattan za robu u vrijednosti 60 nizozemskih guldena. Jedan povjesničar je kasnije preračunao da bi tih 60 guldena vrijedilo oko 24 dolara. Današnji povjesničari smatraju da je vrijednost bila nešto veća, ali, u svakom slučaju, radilo se o relativno malom iznosu s obzirom na vrijednost zemljišta na kojem danas leži središte New Yorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otok Manhattan ima površinu od 59.5 kvadratnih kilometara (odgovara otprilike površini hrvatskih otoka Šolte ili Pašmana). Na otoku danas živi oko 1,6 milijuna ljudi, no preko radnog dana broj stanovnika naraste na više od 4 milijuna, tako da otok zapošljava oko dvije trećine stanovništva New Yorka. BDP cijelog New Yorka godišnje iznosi oko 1,200 milijardi dolara (cijela Hrvatska ima BDP od oko 60 milijardi dolara).

Ime Manhattan navodno dolazi od indijanske riječi za “otok s mnogo brežuljaka”. Navedeni kupac Manhattana Peter Minuit bio je na čelu kolonije nazvane “Nova Nizozemska”. Glavno središte te kolonije bio je Fort Amsterdam, na samom južnom vrhu Manhattana. Oko te će tvrđave kasnije narasti naselje Novi Amsterdam, koje će promijeniti ime u Novi York (New York) kad ga preuzmu Britanci od Nizozemaca 1665. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.