26. travnja 1933. osnovan Gestapo – zloglasna nacistička tajna policija

Foto: snimka zaslona

Gestapo je kratica za GEheime STAatsPOlizei (Tajna državna policija) i osnovan je na današnji dan 1933. godine, svega tri mjeseca nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj. Gestapo je osnovao zloglasni Hermann Göring, ubrzo nakon što ga je Hitler imenovao pruskim ministrom unutrašnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Göring bio letački as iz Prvog svjetskog rata koji je srušio čak 22 neprijateljska aviona u dvobojima. Postao je jedan od najbližih Hitlerovih suradnika i ubrzo je imenovan na visoke pozicije. Kao ministar unutrašnjih poslova zapovijedao je najvećom policijskom snagom u cijeloj Njemačkoj. Izdvojio je iz te policije obavještajnu i političku sekciju i od njih dvije stvorio novu jedinicu – Gestapo.

Redove Gestapa Göring je ispunio nacistima. Prvi zapovjednik Gestapa postao je Rudolf Diels, Göringov štićenik, poznat po tome što je ispitivao slučaj slavnog Marinusa van der Lubbea, komunista optuženog za palež Reichstaga.

Göringov Gestapo postao je konkurencija Himmlerovom SS-u. Na kraju je Himmler prevladao i Göring mu je morao prepustiti Gestapo, koji je pod okriljem SS-a postao glavna tajna policija za cijelu Njemačku i osvojena područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gestapo je sudjelovao u brojnim ratnim zločinima nacističke Njemačke.

Gestapo je praktički bio iznad zakona, slično Udbi i drugim tajnim policijama komunističkih država. Dapače, njihov način djelovanja je bio praktički gotovo jednak sa neograničenim ovlastima, budući da se radilo o totalitarizmima koji su bili u suštini vrlo slični.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.