Berlin: GONG, Solidarna i Zakošek – o ‘desnom ekstremizmu’ u Hrvatskoj

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

U Berlinu 21. veljače ove godine u 18 sati zaklada Solidarna, zaklada Heinrich Böll i Institut za političku ekologiju pozivaju na „raspravu“ “Solidarnost protiv desnog ekstremizma u akciji: aktivistička i filantropska inovacija iz Hrvatske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O „demokratskoj“ regresiji u Hrvatskoj i „desnom ekstremizmu“ kao govornici su najavljeni:

* Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, član GONG-a
* Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, zamjenica predsjednice zaklade Solidarna
* Nika Radić, kiparica i umjetnica, članica inicijative Kulturnjaci 2016.
* Ivan Blažević, tajnik zaklade Solidarna i aktivist u GONG-u
* moderator Vedran Horvat, direktor Instituta za političku ekologiju i suosnivač zaklade Solidarna

U najavi još stoji:“Rasprava će omogućiti uvid u inovativnu aktivističku i filantropsku praksu otpora protiv neprijateljskih napada na ljudska prava. Posebno onih koji su tijekom prošle godine nastali u Hrvatskoj i koji su obilježeni akutnom demokratskom regresijom”, navode u najavi, te pozivaju nakon rasprave u “Deutsches Theater Berlin, Schumannstraße 13, na neformalno druženje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Urša Raukar predvodi nove napade na ministra Hasanbegovića; optužuju U ime obitelji za uskraćivanje slobode!

Zaklada Heinrich Böll Stiftung bliska je s njemačkom strankom Zelenih, a svojim je aktivnostima poznata po tome što najčešće zajedno s multimilijarderom Georgom Sorosem, američkom, britanskom i drugim vladama te zakladama, podržava i financira brojne nevladine udruge u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Makedoniji i drugim istočnoeuropskim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

Vedran Horvat, kao voditelj zagrebačkog ureda zaklade Heinrich Böll Stiftunga i kao član Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, sudjelovao je u dvojbenim odlukama financiranja organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

> Politolog Zakošek, član udruge koju financira Soros: Na djelu je ‘orbanizacija’ Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, inicijativa Kulturnjaci 2016. od pada SDP-a i smjene vlasti, osobito nakon otvaranja brojnih afera u financiranju tzv. kulturnih projekata i udruga prosvjeduju protiv nove vlasti.

> Specijalni rat protiv Hrvatske: ‘Kulturnjaci’ planski ocrnjuju Hrvatsku u stranim medijima

Inicijativa okuplja “kulturne radnike”. Udružili su se najprije pri potpisivanju javnog apela Vladi RH za smjenu ministra Hasanbegovića. Na njihovoj prvoj konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) govorila je glumica Urša Raukar, sudionica Inicijative i potpisnica apela.

> Bruna Esih: Nova ljevica i zaklada Solidarna jako dobro žive od Hrvatske, države koju napadaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumica Urša Raukar predsjednica je i zaklade Solidarna, a proslavila se plakanjem na Trgu sv. Marka tvrdeći da Zlatko Hasanbegović ne priznaje antifašizam. “Dirigirano relativiziranje ili odricanje od antifašizma, najave izmjena udžbenika u tom smjeru, najava korištenja filma u ideološku propagandu, sve nas to vraća u najmanju ruku u metode iz doba Šuvarove Bijele knjige. Dovoljno da se osoba slabijih živaca, poput mene, rasplače”, pojasnila je Urša Raukar nakon svoga javnog nastupa..

Zakladu za ljudska prava i solidarnost, “Solidarna“, osnovalo je 55 pojedinaca i udruga “kako bi podržala građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava”, kako su naveli, a predstavljena je 10. prosinca 2015. u Zagrebu povodom Dana ljudskih prava.

> ‘Kulturnjaci’ predvođeni Uršom Raukar nastavljaju borbu protiv Hasanbegovića

Udruženi u zakladi Solidarna, pojedinci koji kroz mrežu udruga, zapravo parapolitičkih organizacija, godinama izvlače novce iz državnog proračuna, blate Hrvatsku u inozemstvu i koje je bivša SDP-ova Vlada izdašno financirala, predstavljaju jednu od ključnih poluga nastavka kontrole društva, a riječ je uglavnom o kadrovima kompromitiranim iz vremena bivšeg jugoslavenskog komunističkog sustava.

> Urša Raukar, Teršelić, Bosanac, Benčić, Matula – nova zaklada stare ekipe na istom zadatku

Izvedbu Urše Raukar na Trgu sv. Marka pogledajte na HRT-u ili u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.