Kreontova Antigona: Miro Gavran debitirao kao kazališni pisac prije točno 33 godine

Miro Gavran je 22. prosinca 1983., prije točno 33 godine kao dvadestdvogodišnji student dramaturgije debitirao kao kazališni pisac, praizvedbom drame “Kreontova Antigona” u Zagrebačkom dramskom kazalištu “Gavella”, u režiji Damira Mađarića, s Anjom Šovagović u ulozi Antigone i Dragom Meštrovićem u ulozi Kreonta. Predstavu o zastrašujućoj suptilnoj političkoj manipulaciji publika i kritika prihvatile su kao istinsko kazališno osvježenje, pa je taj njegov tekst u protekla tri desetljeća imao brojna premijerna izvođenja u samoj Hrvatskoj, a i izvan nje: Maribor, Rotterdam, Sofija, Pariz, Avignon, Podgorica, Budimpešta, Zenica, Celje, Brugge…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor Foretić je prije 33 godine napisao: “Možda ova pobuna neće srušiti svijet, ali se vjerojatno može dogoditi da ona uspje ispremiješati sve vladajuće teatarske parametre”, Nikola Batušić je primjetio: “Miro Gavran pokazuje kako se i u drevnim tematskim slojevima može pronaći još uvijek i nova i komunikacijska i dramaturška razina priopćavanja”, a Dubravka Vrgoč je ustvrdila: “Kreontova Antigona Mire Gavrana iznevjerila je i Sofokla i Anoulha i sve ostale Antigone. Utjecaj poznatih pisaca nije očit u ovom tekstu, neznatan je, Gavran se uspio distancirati, odvojiti od njihovih rečenica, ideja i poruka. Usudio se slobodno interpretirati mit, maštovito ga izokrenuti.”

Miro Gavran: Postali smo drugačiji od naših djedova i baka i kad je u pitanju odnos prema ljubavi

Najprevođeniji suvremeni hrvatski pisac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.) godinama drži titulu najprevođenijeg suvremenog hrvatskog pisca – djela su mu prevedena na 38 jezika, a knjige su mu imale više od 150 izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nagrađivani književnik ujedno je najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u proteklih dvadesetak godina – prema njegovim dramama i komedijama postavljeno je oko 300 kazališnih predstava diljem svijeta, koje je vidjelo više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, Riječ je o Gavranfestu koji se od 2003. održava u Slovačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2013. Miro Gavran proglašen je počasnim građaninom Malog Lošinja.

U travnju 2014. godine izabran je za člana Ruske akademije književnosti u Moskvi, dok je u svibnju iste godine izabran za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Bio je hrvatski je kandidat za Nagradu Andersen za 2016.godinu, najznačajniju svjetsku nagradu za dječju književnost. U siječnju 2016. godine dobio je Srebrnu medalju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke za dugogodišnje djelovanje na području slovačko-hrvatske kazališne i književne suradnje, dok je u kolovozu iste godine dobio Orden Kneza branimira s ogrlicom od predsjednice Republike Hrvatske za zasluge u promocanju ugleda hrvatske književnosti u domovini i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svoje dvadesete godine živi u Zagrebu. Oženjen je glumicom Mladenom Gavran, s kojom je 2002. osnovao Teatar GAVRAN. Njihov je sin Jakov glumac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.