U Zagrebu i Rimu paralelno se otvara izložba o Majci Terezi

Foto: Wikimedia Commons / Túrelio

U Zagreb stiže velika svjetska putujuća izložba fotografija »Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka« koja se postavlja uoči njezinog proglašenja svetom prve rujanske nedjelje. Istovremeno s rimskim otvaranjem izložbe o životu i djelovanju nove svetice Katoličke Crkve i velike dobrotvorke, u četvrtak 1. rujna u 19.30 sati u crkvi sv. Blaža u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 64, priređuje se svečanost otvaranja na kojoj će sudjelovati pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, predstavnici diplomatskog zbora te osobe iz crkvenog i društvenog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 78 fotografskih ploča inspirativna slikovna biografija Majke Terezije prati njezin život od djetinjstva i odrastanja u Makedoniji, osnivanja nove redovničke zajednice, pa do proglašenja svetom. Prikazane su fotografije i dokumenti iz arhiva Misionarki ljubavi koji otkrivaju njezinu duhovnost, kao i snažnu povezanost Zagreba i Majke Terezije, pa će se tako moći vidjeti njezinom rukom napisani vječni zavjeti, njezin molitvenik, fotografije obitelji Bojaxhiu, ali i saznati drugi detalji koji će osvijetliti život Nobelovke.

»Majka Terezija proglašena je počasnom građankom Zagreba 1990. godine, a ovim paralelnim otvaranjem izložbe u Zagrebu i Rimu želimo pokazati svijetu da je ona u hrvatsku metropolu dolazila i prije nego u neke druge dijelove svijeta koji su danas ispred nas«, istaknuo je fotograf Zvonimir Atletić iz Hrvatskog fotografskog centra koji je sa stručne strane oblikovao zagrebačku izložbu »Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka« koja ostaje otvorena do 18. rujna, a besplatno se može razgledati svakog dana između 11 i 19 sati.

Izložba na vidjelo donosi manje poznate činjenice o Majci Tereziji, pa tako daje odgovore na pitanja: koliko je kuća za siromašne ona otvorila tijekom svojega života, kako se izborila za 50 milijuna dolara za pomoć Etiopiji od američkog predsjednika, te zašto se misionarke ljubavi nazivaju »trčećom kongregacijom«?! Po prvi puta hrvatskoj javnosti na izložbi će biti predstavljena čuda o ozdravljenju više osoba po zagovoru bl. Majke Terezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

»Iako je umrla prije gotovo dva desetljeća, ostavština Majke Terezije nastavlja inspirirati i poticati ljude različitih uvjerenja i svjetonazora sve do danas. Ova izložba pokazuje kako je Majka Terezija živjela ljubav u Boga na najdublji način i daje uvid u to tko je ona zapravo bila«, kaže mons. Zvonimir Sekelj, župnik župe sv. Blaža koja je rado prihvatila organiziranje svjetske putujuće izložbe jer se samostan misionarki ljubavi nalazi na području župe, a i Majka Terezije posjetila je župnu crkvu prije četrdesetak godina.

Izložba, ranije postavljena u mnogim zemljama svijeta, u hrvatsku metropolu dolazi zahvaljujući župi sv. Blaža i suradnji s fotografom Zvonimirom Atletićem te redovnicama misionarkama ljubavi, kao i udrugama »Hrvatsko zajedništvo«, Hrvatski fotografski centar te uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice i Glasa Koncila. Već je najavljen organizirani dolazak učeničkih skupina iz osnovnih i srednjih škola te će uz razgled fotografija biti organizirani i susreti s redovnicama misionarkama ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.