‘Ubij Hrvata, da šiptar nema brata’: Hrvatsku čeka ozbiljna kazna zbog skandiranja navijača u Skadru, dok se stalno gleda kroz prste srpskim navijačima?

Foto: Snimka zaslona

Kako smo pisali FIFA je otvorila disciplinski postupak protiv Hrvatske i Kosova zbog nepriličnog navijanja njihovih navijača na kvalifikacijskoj utakmici za SP 2018. koja je igrana 6. listopada. Hrvatska je u Skadru utakmicu dobila sa čak 6:0.  Navijači obje reprezentacije su uzvikivali “Ubij, ubij Srbina” na svom jeziku za vrijeme utakmice koja je igrana 6. listopada u Albaniji. Prva utakmica Kosova kao domaćina igrana je u Skadru u Albaniji jer Kosovo zasad nema odgovarajuće stadione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epilog ovakvog “navijanja” saznat ćemo kad FIFA odreže kaznu, a nje će biti. Mediji najavljuju žestoke kazne, pa čak i produljenje sankcija što bi značilo da bi Vatreni i nakon utakmice s Islandom u 11. mjesecu mogli igrati pred praznim tribinama iduće kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, što je svakako hendikep. Naime, Vatreni već dugo ne znaju kako je to igrati domaću utakmicu pred velikim brojem gledatelja, u fanatičnoj, pravoj nogometnoj, atmosferi, koja nosi igrače do pobjede.

Kaznu Hrvatskoj, naravno, i Kosovu, prizivaju svi srbijanski mediji, tuku iz svih “oružja”,  nažalost, neki hrvatski ne zaostaju puno za njima. Naravno, nitko normalan ne može opravdati ružno skandiranje navijača u Skadru, i nitko to ne pokušava. Međutim, mnoga pitanja se nameću.

Hrvatska nogometna reprezentacija suočena je s brojnim, sve učestalijim i sve brutalnijim kaznama. Ponekad su te kazne, nažalost, opravdane, iako su selektivne, i one su problem hrvatskog društva, a ne samo hrvatskog nogometa te hrvatskih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA i FIFA kažnjavaju Vatrene te HNS čak i zbog skandiranja kaznama koje su veće nego što su kazne predviđene za bacanje baklji na travnjak.

Srbiju, s obzirom da srbijanski mediji lobiraju, navijaju, za kaznu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, a sve u skladu s toliko puta proklamiranim dobrosusjedskim odnosima, baš i ne. Legitimno je postaviti pitanje zašto ni FIFA, ni UEFA, ne kažnjavaju Nogometni savez Srbije na način na koji bi to bilo primjereno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, FSJ dobije kaznu tek kad njihovi navijači premlate nekoga, a i onda su te kazne simbolične, ako se prisjetimo utakmice protiv Albanije u Beogradu posve će biti jasno o čemu govorimo. Tada su navijači uletjeli na travnjak stadiona Partizana i doslovce cipelarili goste iz Albanije. Srbija je zbog toga kažnjena, neki bi rekli simbolično. Što je s kaznama zbog odvratnog skandiranja kako Grobara tako i Delija? Primjerice, skoro da nema utakmice na kojoj srpski navijače ne skandiraju “ubij Hrvata da šiptar nema brata”, ili, “ubij, zakolji da šiptar ne postoji”, kao što se to skandiralo na utakmicu Srbija – Albanija u Beogradu? Brojne su utakmice koje su obilježene takvim urlikanjem, adekvatnih kazni nema. Hrvatska dobije kaznu čak i za transparente posvećene Vukovaru koji su na nekim utakmicama Vatrenih bili zabranjeni, uklonjeni.

Nažalost, ni hrvatski mediji previše ne potenciraju kaznu za takvo vulgarno urlikanje srpskih navijača, naravno, ako ih navijačima možemo zvati. Kad su navijači Srbije u Beogradu spalili hrvatsku zastavu malo je to tko od hrvatskih medija “vidio” takvo divljaštvo, navodno je slijep kod zdravih očiju ostao i tadašnji ministar sporta Željko Jovanović.  Nije vidio paljenje hrvatske zastave, ali se zato obrušio na Josipa Šimunića…

Što onda očekivati od FIFA-e te UEFA-e ako ništa ne vide ili ne žele vidjeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovimo, naravno, ovim ne mislimo opravdati sve one nepodopštine hrvatskih navijača, samo želimo upozoriti na dvostruke kriterije koji su ponekad nemilosrdni, gotovo uvijek nepravedni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.