Više od 6000 stručnjaka iz 150 zemalja na 10. Europskim danima razvoja u Bruxellesu

Više od 6000 stručnjaka za razvoj iz gotovo 150 zemalja okupilo se u srijedu i četvrtak u Bruxellesu na Europskim danima razvoja 2016., najvažnijem europskom forumu o globalnom razvoju i suradnji, priopćeno je iz Bruxellesa.

Skup, koji se često naziva “Davos za razvoj”, bio je posvećen osmišljavanju novih ideja i aktivnom oblikovanju budućnosti.

Sudionici su razgovarali o provedbi 17 ciljeva održivog razvoja oslanjajući se na pet ključnih čimbenika, a to su partnerstvo, mir, blagostanje, planet i ljudi.

„Jubilarni 10. Europski dani razvoja usmjereni su na rezultate. Ciljeve održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi treba iz obećanja pretvoriti u djela. Europa poziva cijeli svijet da zajedno potražimo najbolji način da svoje politike, partnerstva i sredstva usmjerimo prema globalnom razvoju, trajnom iskorjenjivanju siromaštva te pretvaranju našega planeta u svijet održivog i uključivog blagostanja“, rekao je povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

EU je na ovom skupu najavio novu pomoć Somaliji, Keniji, Mauricijusu i Samoi.

Povjerenik Mimica obećao je novu pomoć EU-a Somaliji u iznosu od 73 milijuna eura na sastanku s potpredsjednikom somalske vlade Mohamedom Omerom Artehom. Pomoć je namijenjena jačanju somalskih institucija i mira, mladima i prognanicima.

EU je obećao i 9,9 milijuna eura pomoći Mauricijusu za jačanje tercijarnog obrazovanja.

Mimica je potpisao i novo partnerstvo sa Samoom gdje će EU s 20,2 milijuna eura financirati vodoopskrbu i prilagodbu klimatskim promjenama.

Povjerenik za okoliš Karmenu Vella najavio je pak novu inicijativu za promicanje eko-poduzetništva i otvaranje zelenih radnih mjesta “SWITCH TO GREEN” putem koje će se pomagati partnerskim zemljama u prelasku na uključivo zeleno gospodarstvo.

Inicijativa je na tragu postojećih inicijativa “SWITCH ASIA”, “SWITCH MED” i “SWITCH AFRICA” putem kojih je uloženo već 200 milijuna eura u promicanje zelenog gospodarstva.

Prije početka događaja, sastali su se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i premijer Etiopije Hailemariam Desalegn kako bi potpisali zajedničku izjavu „Prema strateškoj suradnji EU-a i Etiopije”, čime su EU i Etiopija podigli svoje 40-godišnje partnerstvo na višu stratešku razinu.

Usvojena je i zajednička izjava Svjetske banke i Europske komisije koju su u utorak potpisali Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke i potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgieva te povjerenik Mimica. Tom se izjavom pokazuje zajednička opredijeljenost za jačanje mjera u održavanju mira i povećavanje utjecaja u područjima pogođenima nestabilnošću, sukobima i nasiljem.

Deset godina “Davosa za razvoj”

Europski dani razvoja okupili su u proteklih devet godina 2670 govornika i čak 100 svjetskih čelnika, 514 izlagača, 42.000 sudionika iz 154 zemlje te 4500 organizacija.

Ove su godine u prvom planu bili mladi kao pokretačka snaga globalnih razvojnih aktivnosti te je naglašena važnost njihova uključivanja u sve aktivnosti u službi održivosti.

Pozivajući mlade u dobi od 21 do 26 godina iz cijeloga svijeta da sudjeluju u raspravi o budućnosti međunarodne razvojne suradnje, Europska komisija ih namjerava uključiti u oblikovanje buduće razvojne politike.

Iz partnerskih zemalja pozvano je bilo 16 mladih lidera kako bi svojim svježim idejama i razmišljanjima pridonijeli raspravama o razvojnoj politici i međunarodnoj suradnji.

Na Europskim danima razvoja 2016. sudjelovalo je više od 500 govornika i istaknutih donositelja odluka, uključujući predstavnike međunarodnih organizacija kao što su Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Jim Yong Kim, predsjednik Grupe Svjetske banke, Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women te brojni čelnici država, primjerice Uhuru Kenyatta, predsjednik i vrhovni zapovjednik obrambenih snaga Republike Kenije, Bibi Ameenah Firdaus Gurib-Fakim, predsjednik Republike Mauricijus, Roch Marc Christian Kaboré, predsjednik Burkine Faso, Faustin-Archange Touadéra, predsjednik Srednjoafričke Republike, Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, premijer Samoe, Hailemariam Desalegn, premijer Etiopije i Rui Maria de Araújo, premijer Timor-Lestea i mnogi drugi, navodi Komisija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah