Foto: Thinkstock

Za osnovnoškolce, posebno prvašiće prvi dani provedeni u školi mogu biti vrlo stresni zbog velike promjene u životu. Prvi razred predstavlja dodir s prvim obavezama. Domaće zadaće i učenje novih stvari zamjenjuje igru i bezbrižnost. Dobro je podsjetiti se nekoliko univerzalnih stvari koje psiholozi preporučaju roditeljima s ciljem ljepšeg i ugodnijeg prihvaćanja obaveza i odgovornosti.

1. Zainteresirajte dijete za učenjem

Nekoj djeci potrebna je dodatna motivacija za školu, ukoliko je nemaju obično ne žele učiti ili raditi domaću zadaću. Roditelji mogu uvelike pomoći kod motivacije svoje djece. Vrlo je važno biti uz dijete dok ono piše domaću zadaću. Ponekad mu je potrebna pomoć da savlada zadatke koji mu stvaraju prepreku. Kao važan dio uspjeha, psiholozi ističu kako je dobro razvijati sistem kratkoročnih ciljeva i nagrada. Sistem je to koji djecu motivira da ne odustanu na prvoj težoj zadaći. Nagradite dijete sladoledom ili odlaskom na igru nakon uspješno riješenog zadatka.

2. Pomozite mu da se u školi osjeća prihvaćenim

Djeca su različita, neka s lakoćom sklope prijateljstva dok se drugi ne snađu u društvu svojih vršnjaka. Odlično je ako djecu potaknete da se druže sa svojim vršnjacima izvan škole. Dublje upoznavanje svojih školskih kolega, kod djece može stvoriti osjećaj pripadnosti i povezanosti što smanjuje razinu stresa prilikom odlaska u školu.

3. Stjecanje radnih navika

Vrlo važno je da dijete stekne dobre navike rada. Prvo, potrebno osigurati pisaći stol ili mjesto gdje će školarac u miru i tišini raditi domaću zadaću i učiti. Dobro osvjetljenje, bez suvišnih stvari oko i na stolu omogućit će dobru radnu atmosferu. Neka se zadaća ne odgađa ukoliko postoji određeno vrijeme za nju.

4. Vodite svojeg prvašića do škole

Dobro je ako svojeg prvašića u prvim danima pratite do škole. Osim što ćete ga učiti pravilnom ponašanju u prometu, osjećat će se sigurnije. No, to ne treba trajati dugo, niti ga ne trebate voditi cijelu godinu u školu, dovoljno je prva dva tjedna ići skupa s djetetom, a kasnije vježbajte samostalnost.

5. Ne očekujte previše od svojeg djeteta

Pohvalite svoje dijete kada je nešto dobro napravilo, ne uspoređujte ga s drugima već ga učite da su svi jednaki. Dopuštajte djetetu da se razvija u onome što ga najviše zanima, ne namećite svoje želje ukoliko one nisu u skladu sa željama vašeg djeteta. Imajte vremena razgovarati sa svojim djetetom. Ne trenirajte pretjeranu strogoću jer vam ona može oduzeti iskrenost kod djeteta, koje zbog bojazni od kazne može prešutjeti važne informacije.

Izvor: narod.hr