Savjeti za roditelje: Kako olakšati prilagodbu u vrtiću, ostvariti dobru komunikaciju s odgajateljima i biti dosljedan u odgojnim mjerama?

Foto: GettyImages

Polazak djeteta u vrtić značajna je promjena za dijete i cijelu obitelj. Često je to prvo odvajanje djeteta od obitelji.

Svako odvajanje je djeci iznimno teško. Iznenađenje i šok je kada dijete mora ići u potpuno novu sredinu okruženo nepoznatim ljudima. I odraslim osobama bi takav scenarij bio stresan, a kako je onda tek malenom djetetu.

Prilikom polaska u vrtić roditelji se također suočavaju s mnogo nepoznanica i problema – s prehranom djeteta, spavanjem u jaslicama/vrtiću, lošoj komunikaciji s odgajateljima ili djetetovom strahu od odvajanja.

Kako biste olakšali prilagodbu i sebi i djeci donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Kako djetetu olakšati kretanje u vrtić?

Važno je dati što više informacija o djetetu: o njegovim navikama, potrebama, zdravstvenom stanju (eventualnim alergijama…), posebnostima (načinu uspavljivanja, hranjenja..), što ga smiruje, a što, eventualno, uznemirava. Trebate biti iskreni jer je to temelj dobre suradnje za dobrobit vašeg djeteta. Što više informacija date, odgajatelji će lakše moći zadovoljiti djetetove potrebe. Reći će vam sve što vas zanima pa možete unaprijed pripremiti pitanja koja ćete postaviti odgajateljima na individualnom razgovoru.

Nikad nemojte dijete ostaviti i izgubiti se da vas ono ne vidi. Bez obzira što dijete negoduje zbog vašeg odlaska uvijek mu se morate javiti i objasniti da sada morate ići raditi i da ćete se vratiti čim završite s poslom. Što se duže opraštate bit će teže.

Važno je biti ustrajan. Nemojte preskakati dane i praviti stanke. Može se dogoditi da ćete morati sve ispočetka.

Neka vas dječji ispadi bijesa, ucjene i dramatiziranje ne obeshrabre. Djeca s burnim reakcijama se obično lakše i brže prilagode od onih povučenih koji pate u sebi.

Većina djece se vrlo brzo prilagodi i kasnije s veseljem ide u vrtić. Dajte im vremena i vjerujte da će odgajatelji učiniti sve što je potrebno kako bi olakšali i djeci i vama te prve „teške“ dane.

Što poduzeti ako ne ostvarite dobar odnos s odgajateljima u vrtiću doznajte na Frendica.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr