Mirisan kolač od dizanog tijesta s maslacem odličan je izbor uz popodnevnu kavicu ili jutarnju šalicu čaja.
Recept donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
400 g glatkog brašna
200 g šećera
2 vanilin šećera
1/2 svježeg kvasca
naribana korica 1 manjeg limuna
150 ml toplog mlijeka
60 g maslaca
200 g krem sira
1 jaje
Priprema
Svježi kvasac razmrvite u zdjelici, prelijte toplim mlijekom pa stavite da se zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jaje, krem sir, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da tijesto udvostruči volumen.
Kada tijesto udvostruči volumen istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu, lagano premijesite pa stavite u namaščen i pobrašnjen manji kalup za pečenje (cca 10×30 cm).
Tijesto ostavite još neko vrijeme na toplome mjestu da se diže. Prije pečenja tijesto posipajte sjeckanim bademima i komadićima maslaca.
Kolač pecite 30 minuta na temperaturi od 180° C.