Linzeri, odnosno lijepljeni keksići s marmeladom nezaobilazan su dio svakog blagdanskog stola! U uskrsno vrijeme napravite Linzere koji svojim izgledom podsjećaju na jaja.
Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 180 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- naribana korica 1/2 većeg limuna
- 2 žlice limunovog soka
- prstohvat soli
Ostalo:
- marmelada od marelica
- šećer u prahu
Priprema
U veću zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer, sol i na kockice narezan hladni maslac. Maslac prstima trljajte u brašno tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i 2 žlice limunovog soka pa umijesite glatko tijesto. Ako vam je tijesto suho i mrvi se, dodajte još malo limunovog soka.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte direktno na papiru za pečenje kako prenošenjem oblici ne bi izgubili oblik.
Modlicom u obliku jaje izrezujte keksiće, a svakom drugom napravite rupu.
Ako nemate modlicom u obliku jaja uzmite standardnu, okruglu modlicu za kekse i lagano ju rukama spljoštite da dobije jajasti oblik. Manju rupu na keksima izrezuje malom okruglom modlicom, čepom od ulja/soka ili obrnutom stranom nastavka za dekoraciju torti.
Kekse pecite 5-7 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Keksi trebaju ostati svijetli. Pečeni keksi na dodir su još malo mekani, ali hlađenjem će očvrsnuti. Ohlađene kekse spajate marmeladom od marelica i posipajte šećerom u prahu.