Analitičari: Terorističke prijetnje u mjesecima koji dolaze postat će nam normalne

fah

Nakon terorističkih napada u Parizu, analitičari kažu da se sigurnosne službe moraju pomiriti s činjenicom da je Islamska država spremna i sposobna izvesti nove napade. To pokazuje i primjer Muenchena gdje su trebali biti izvedeni napadi u novogodišnjoj noći, no obavještajne službe su reagirale na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Margaret Gilmore, stručnjakinja za terorizam, smatra kako će prijetnji biti i dalje.

“U proteklih 15 godina terorističke skupine to rade, tako da to nije ništa novo. No, novo je da je ISIS, nakon Pariza, dokazao da su sposobni izvesti napade i drugdje, a ne samo na Bliskom istoku”, kazala je Gilmore, a prenosi dnevnik.hr

Ipak, naglašava kako će sigurnosne službe u svakoj zemlji morati dobro procijeniti ozbiljnost prijetnji, no s obzirom da je Islamska država sposobna za napade širokih razmjera, sigurno je da će u budućnosti sve više javnih događaja biti otkazivano, kao što je to bio slučaj i s dočecima Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Rik Coolsaet, stručnjak za terorizam iz Belgije, kaže kako prijetnje islamista napadima na Novu godinu znače da je Europa ušla u novo razdoblje. Islamska država je, navodi, postala predmetom različitih fantazija za pojedinace – od onih koji traže uzbuđenje do psihički nestabilnih osoba, koji žele biti dio ISIS-a a samim tim sigurnosnim službama otežavaju posao.

“Terorističke prijetnje u mjesecima koji dolaze postat će nam normalne. Bojim se da će prijetnji biti sve više, prekida događanja, racija po kućama i uhićenja. To je nešto na što se jednostavno moramo naviknuti”, kazao je Coolsaet za Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.