Analitičar Meter: Mađarska potpisala ugovor s Gazpromom, a plin zaobilazi Ukrajinu

Foto: Fah

U ponedjeljak je u mađarski glavni grad Budimpeštu stigao čelnik ruske energetske tvrtke Gazprom, Aleksej Miller. Naravno, kao i obično kad Miller putuje, ne radi se o turističkom posjetu i njegovom naslađivanju ljepotama mađarske prijestolnice, jer to, onda, niti ne bi bila vijest. Razlog je, dakle, puno značajniji – kako u energetskom tako i u geopolitičkom smislu. Naime,  u Budimpešti je potpisan dugoročni, 15-godišnji ugovor o isporuci ruskog plina toj zemlji, a opskrba će se odvijati iz dva smjera – kroz Bugarsku i Srbiju iz drugog kraka plinovoda Turski tok (prvi krak ide kroz Crno more za tursko tržište), i kroz Austriju, piše Zoran Meter za geopolitika.news

Konkretno, ugovor su potpisali Gazprom Export i mađarska državna grupa MVM, a njime će se Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubičnih metara. 3,5 milijardi – iz “Turskog toka” kroz Bugarsku i Srbiju, i milijardu kubika – kroz Austriju. Donedavno su se glavne isporuke ruskog plina za našeg sjevernog susjeda obavljale preko Ukrajine i njenog plinovodnog sustava. Ali ukrajinska „romansa“ s ruskim plinom doživjela je neslavni kraj, a o uzrocima ovoga puta ne bih, jer smo o tome na geopolitika.news već bezbroj puta govorili. Ponovit ću samo kratko: glupost i geopolitička kratkovidnost političkih elita, bilo koje države, prije ili kasnije obije se o glavu njihovom narodu.

Čelnik Gazproma u Budimpešti je trijumfirao. Zapravo, s njim je trijumfirao i čitav ruski politički vrh, koji je, u nikad složenijim geopolitičkim okolnostima izvojevao jednu od ključnih energetskih pobjeda u Jugo-istočnoj i Srednjoj Europi – a što simbolizira upravo Mađarska – srednjoeuropska država, od danas energetski itekako naslonjena i na jugo-istok Europe. Najveći gubitnik ovog ugovora je opet, pogađate – Ukrajina. Tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je reagiralo na potpisivanje rusko-mađarskog ugovora slijedećim priopćenjem:

“Ukrajina je iznenađena i razočarana današnjom odlukom Mađarske da u Budimpešti potpiše novi dugoročni ugovor s ruskim Gazpromom. Ovu odluku donijela je mađarska strana radi opskrbe plinom zaobilazeći Ukrajinu.” Mađarska je zadala udarac Ukrajini potpisivanjem sporazuma o opskrbi ruskim plinom zaobilazeći ukrajinski prijenosni sustav plina, izjavio je u programu televizije ICTV ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba. Podsjetio je da je Ukrajina, i prije potpisivanja sporazuma, otkazala sastanak zajedničke međuvladine ukrajinsko-mađarske komisije za gospodarsku suradnju. “Sutra sam trebao letjeti za Budimpeštu. Ali to smo otkazali. Jer smo znali da tamo leti ruska delegacija i da će sporazum biti potpisan. Kad su potpisali sporazum, znali su za naš stav. To neće biti samo politički korak – otkazivanje sastanka povjerenstva koje je glavno tijelo bilateralne suradnje. Poduzet ćemo druge korake za zaštitu nacionalnih interesa Ukrajine”, rekao je ministar, ne precizirajući o čemu se radi.

Što ovome dodati? Možda samo to, da su svi oni, koji su na zapadu “izbijanjem Ukrajine ispod skuta Rusije” željeli oslabiti i dezintegrirati Rusiju – zapravo uništili Ukrajinu. Sve drugo, izvan tog konteksta, puka je propaganda i neistina. Ukrajina, jednostavno vrlo malo toga može učiniti, a i ono što njene političke elite čine, uglavnom to rade na svoju štetu.

Naravno, ovo je velika pobjeda i mađarskog državnog vrha i mađarskih energetskih stratega. Njihova ustrajnost, da usprkos svim političkim pritiscima iz centara moći EU ostanu vjerni mađarskim nacionalnim i gospodarskim interesima, kao i njihov čvrsti stav u dugom pregovaračkom procesu s ruskom stranom, rezultirali su po Mađarsku vrlo povoljnim ugovorom. Mađarska, sada, za razliku od velikog dijela Europe, neće strepiti od nedostatka plina ili njegovih visokih cijena koje potresaju energetsko tržište Starog kontinenta od početka ljeta, a još im se ne nazire kraj. Štoviše!

Budimpešta je ovu ključnu energetsku utakmicu odigrala politički pametno, mudro, iskusno – ne odbacujući a priori niti američki ukapljeni plin, koji joj, objektivno, ne treba niti joj odgovara cijenom ali joj je dalo nužni politički predah. Ova ista – gore spomenuta mađarska državna tvrtka MVM koja je u utorak potpisala dugoročni ugovor s Gazpromom – prošle je jeseni potpisala ugovor o opskrbi ukapljenim plinom s tvrtkom Shell preko hrvatskog LNG terminala na otoku Krku, koji je s radom počeo s Novom, 2021. godinom. Međutim, do sada taj ukapljeni plin u Mađarsku dolazi u ograničenim količinama, budući da gotovo svih ugovorenih 1 milijardu kubičnih metara plina ostaju u Hrvatskoj za potrebe lokalnog odjela MVM-a.

Nakon svečanog potpisivanja mađarsko-ruskog dugoročnog ugovora, Aleksej Miller je izjavio: “Danas potpisani dugoročni ugovori jamče pouzdane, stabilne opskrbe ruskim plinom za sljedećih 15 godina. Važna komponenta novih sporazuma je raznolikost opskrbnih putova. Mađarska će već 1. listopada početi primati Gazpromov plin preko Turskog toka i plinovoda u jugoistočnoj Europi. To je postalo moguće, u mnogim aspektima zahvaljujući naporima bugarskih, srpskih i mađarskih tvrtki da razviju nacionalne sustave za prijenos plina.” (Millerove riječi objavila medijska služba Gazproma).

Zanimljivost, i nova povoljna okolnost ovog ugovora po Mađarsku je, da se za 10 godina njegovi uvjeti mogu revidirati sukladno kretanju cijena na tržištu.

Prošle, 2020. godine, Mađarskoj je isporučeno 8,6 milijardi kubnih metara ruskog plina.  MVM je najveći, ali ne i jedini uvoznik plina iz Rusije, navodi medij EadailyGazprom Export napominje da se od 2018. godine isporuke u Mađarsku odvijaju kroz podružnicu WIEE Hungaria Kft na temelju kratkoročnih ugovora. “Također, kako bi se osigurala dodatna opskrba plina Mađarskoj, 2019., potpisani su kratkoročni ugovori s MET International AG. 2017. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između Gazprom Exporta i Hungarian Gas Trade Ltd o namjeri stranaka da nastave dugoročnu suradnju na području isporuke ruskog plina Mađarskoj”, navodi se u izvješću Gazprom Exporta.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/geopolitika.news

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.