Antoine Mellado: sukob interesa, pogreške i moguća zloupotreba ovlasti u Vijeću Europe po pitanju surogatstva

fb

Rasprava o surogatstvu stigla je u Vijeće Europe. Ova je skupština zastupnika koja okuplja 43 države, većinom iz Europe, logično odlučila proučiti ovo pitanje već prije nekoliko mjeseci jer je Europski sud za ljudska prava (ESLJP), koji ovisi o Vijeću Europe, posljednjih mjeseci već donio različite iznimno kontroverzne presude o slučajevima surogatstva, pogotovo protiv Italije i Francuske. Ovo je značajno pitanje te stoga odluke Vijeća Europe nisu bezazlene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je vrlo logično što se Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe odlučio uhvatiti u koštac s ovim problemom. Gospođi Petri De Sutter, belgijskoj zastupnici iz socijalističke grupe Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), dodijeljeno je zaduženje da napiše izvješće o surogatstvu kako bi se ispitali s njime povezani rizici.

Problem je u tome što je Petra De Sutter također voditeljica službe za reproduktivnu medicinu u bolnici u Gentu, u Belgiji, službe koja aktivno prakticira surogatstvo.  Pravila Vijeća Europe u normalnim okolnostima zabranjuju da izvjestitelj (autor izvješća) bude na bilo koji način, bilo profesionalni, osobni ili obiteljski, povezan s temom svoga izvješća, kako bi se izbjegao bilo kakav sukob interesa, što je logično i razumno. Međutim, to je pravilo u potpunosti zanemareno u slučaju Petre De Sutter. Što je još ozbiljnije, prema propisima Vijeća Europe, svaki zastupnik koji predlaže svoju kandidaturu za izvjestitelja također mora prethodno informirati svoje kolege o postojanju eventualnog sukoba interesa, kako bi zastupnici pri izboru izvjestitelja što bolje bili upoznati sa slučajem. Međutim, nema nikakve naznake da je u postupku izbora Petre De Sutter bilo ikakve takve prijave, niti se osobe koje su bile prisutne na toj sjednici toga sjećaju. Sve, dakle, navodi na zaključak da je ona svjesno prikrila tu činjenicu.

Nakon što su neki od zastupnika nakon njezina imenovanja izvjestiteljicom otkrili da je Petra De Sutter vatrena pobornica surogatstva na svome profesionalnom položaju u Belgiji, zatražili su da ovaj očiti sukob interesa bude istražen. Pokrenut je proces istrage mogućeg sukoba interesa te je pitanje stavljeno na dnevni red sjednice Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe 27. siječnja 2016. Radi se o postupku bez presedana  u povijesti Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je prilično složeno jer Petra De Sutter tvrdi da je jasno informirala odbor o svom profesionalnom radu, iako toga nema u izvješću sa sjednice. Tim je više iznenađujuće što su zastupnici potvrdili to izvješće, uključujući i samu Petru De Sutter.  Ako je došlo do previda, Petra De Sutter trebala je reagirati. Međutim, tijekom sastanka 27. siječnja u svrhu rasprave o ovom problemu, sjednica odbora započela je tako što je tajništvo Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj priznalo grešku u zapisniku o predmetnom pravnom procesu. Tim je više iznenađujuće što je previđen propust budući da je izjava u ovom procesu jedna od rijetkih iznimki kad se radi o transparentnosti i dobroj praksi koju je Vijeće Europe previdjelo u području sukoba interesa (vidjeti članak 1.2 Aneksa III Poslovnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe – Transparentnost i objava interesa članova). Greška bi imala vrlo teške političke posljedice jer danas Petru De Sutter napadaju njezini protivnici na temelju toga što je nominirana izvjestiteljicom, a da nije jasno obavijestila odbor o svojoj profesionalnoj aktivnosti, što je protivno pravilima Vijeća Europe. To oduzima kredibilitet toj instituciji i obezvrjeđuje raspravu.

Gospođa Stella Kyriakides (zastupnica Cipra, članica skupine PPE), predsjednica na toj sjednici Odbora 27. siječnja koja je svima ostala u jasnom sjećanju, započela je sjednicu želeći pomiriti suprotstavljene strane te također brzo izbjeći problem sukoba interesa. To nije bilo moguće jer je problem vrlo ozbiljan. Što je iznimno rijetko u Vijeću Europe, predsjednica je u dva navrata u potpunosti izgubila kontrolu nad situacijom u vijećnici.

Brojni su zastupnici bili šokirani kada je Daphné Dumery (zastupnica N-VA, ekstremne belgijske desnice i zamjenica Petre De Sutter u jednom drugom odboru) intervenirala na zahtjev predsjednice Odbora, Stelle Kyriakides, poduprijevši Petru De Sutter i dovodeći u pitanje integritet njenih oponenata. Oni su potom ogorčeno reagirali na uvrede koje k tome još dolaze i od zastupnice koja nije članica Odbora za socijalna pitanja te prema tome ne bi trebala imati pravo ni biti prisutna, niti govoriti na tom odboru. Ovo je tim više iznenađujuće jer je tog istog dana predsjednica Odbora uvela pravilo bez presedana u Vijeću Europe kako bi na sjednicu primila samo članove spomenutog odbora. Neki od zastupnika, zainteresirani za predmet, a koji obično dolaze sudjelovati na takvoj vrsti sjednica, našli su se u situaciji u kojoj im je odbijen pristup u dvoranu! Isti je bio slučaj sa suradnicima zastupnika koji dolaze kako bi mogli podnositi izvješća o sjednicama svojim zastupnicima, kao i znatan broj predstavnika civilnog društva koji redovito sudjeluju na sjednicama. Daphné Dumery se tako očito okoristila povlaštenim položajem koji je dobila od predsjednice Odbora, Stelle Kyriakides.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku glasanja o sukobu interesa polemike na sjednici dosegle su svoj vrhunac. Prema pravilima Vijeća Europe i prema svim drugim važećim propisima, glasanje koje se tiče osoba mora se provesti tajno kako bi se moglo glasovati prema savjesti, bez opterećenosti  osobnim ili političkim sklonostima. Predsjednica Stella Kyriakides, uz podršku tajništva Odbora, napravila je još jedan presedan odredivši da se glasa podizanjem ruke, ne uzimajući u obzir prigovore više zastupnika koji su željeli ostvariti svoja prava. Rezultat je glasanja, postignut vrlo malom većinom (17 prema 21), bio da ne postoji sukob interesa u izboru Petre De Sutter. Tu je većinu moglo preokrenuti svega troje zastupnika, što je vrlo malo te tim više dovodi u pitanje rezultat glasanja.

Analiza situacije potiče nas da postavimo mnoga pitanja.

U prvom je redu Petra De Sutter očito u sukobu interesa sa sadržajem izvješća, a činjenice nas navode na zaključak da je to pokušala  prikriti od drugih zastupnika. Ako je to zaista slučaj, to je potpuno nedopustivo u Vijeću Europe te ne bi smjelo izbjeći političkim sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također bi se dalo postaviti mnogo pitanja o tajništvu Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe koje je učinilo tešku pogrešku  u ovom procesu i koje je inzistiralo na tome da se glasanje o zastupnici obavi podizanjem ruke unatoč pravilima i procedurama. Činjenice nam također omogućuju da postavimo još jednu hipotezu: ovo bi tajništvo bilo potajno pomoglo Petri De Sutter unatoč svim propisima, što bi bilo nedopustivo od njih kao službenika institucije. Bilo bi logično provesti istraživanje kako bi se bolje razjasnilo što se zaista dogodilo, jer je u pitanje doveden kredibilitet Vijeća Europe, u svjetlu moralnog integriteta njegovih službenika.

Uvođenje neuobičajenog odabira za pristup sjednici Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj 27. siječnja može nas navesti na pomisao kako je postojala namjera da se isključi maksimalan broj zastupnika i predstavnika civilnog društva kako bi se ovo pitanje sukoba interesa moglo riješiti diskretno i bez poštivanja pravila. Ako je to bio slučaj, onda im to nije uspjelo. Ovom je pitanju, naprotiv, trebalo pristupiti na pravno prikladan način i sa svom transparentnošću. U tom smislu ograničenje pristupa sjednici nikako ne dolaze u obzir. Takva situacija može samo oduzeti kredibilitet cijelom Vijeću Europe.

Podrška koju uživa Petra De Sutter iznenađujuća je; osim belgijskih zastupnika, uključujući tu i ekstremnu desnicu sa strankom N-VA, francuski su socijalistički zastupnici podržali Petru De Sutter u njezinoj ulozi izvjestiteljice. Isto vrijedi i za predsjednicu sjednice, Stellu Kyriakides te za skupinu PPE koja se klasificira kao desni centar. Protivnici Petre De Sutter pripadnici su različitih političkih opredjeljenja, uključujući socijaliste kao i PPE. Takav problem vidljivo nadilazi tradicionalne političke podjele u Vijeću Europe.

Naposljetku, ovaj pokušaj nametanja surogatstva od strane određenih članova Vijeća Europe nas iznenađuje, pogotovo ako imamo na umu kako je glasala većina u Europskom parlamentu tijekom plenarne skupštine prošlog prosinca o „Godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu“ koje u svom članku 115. osuđuje svaki oblik surogatstva. U najmanju je ruku iznenađujuće vidjeti kako određeni članovi Vijeća Europe žele zauzeti drugo stajalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god bilo, vjerojatno je kako taj problem neće ostati na tome jer je situacija politički neodrživa. Bilo bi logično kad bi se određeni zastupnici opet vratili zakonskim propisima za koje se čini da ih se ne poštuje.

Pitanje surogatstva svakako uzburkava osjećaje u Europi i u svijetu, a ova će epizoda u Vijeću Europe još dodatno osnažiti redove euro-skeptika.

* Antoine Mellado je europski direktor zagovaranja udruge World Youth Alliance (Svjetski savez mladih). Završio je studij politologije i ekonomije te ima magisterij iz međunarodnih odnosa. Zadužen je za odnose s institucijama Europske Unije, kao i za odnose s Vijećem Europe i drugim međunarodnim organizacijama iz Europe. U svojem radu, g. Mellado brani i promiče ljudsko dostojanstvo kao izvoru ljudskih prava i kao temelj slobode, pravde i mira u svijetu. On je također gostujući profesor na Universidad Catolica de Murcia (UCAM) na kolegiju Europska razvojna politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.