Borba protiv korupcije: Poljska mijenja propise financiranja nevladinih udruga – kada će to učiniti Hrvatska?

Foto: Fah

Poljski predsjednik Andrzej Duda objavio je u petak navečer da je potpisao zakon o osnivanju službenog tijela za dodjelu financijskih sredstava nevladinim organizacijama, što je oporba ocijenila pokušajem kontrole tih organizacija.

> Orban odbacio prijetnju EU-a u vezi propisa o nevladinim organizacijama: ‘Njhovi birokrati rade po Sorosevu nalogu’

Državni institut za slobodu – Središte za razvoj civilnog društva koji će biti pripojen uredu predsjednika vlade, bit će u nadležnosti drugog novog tijela, Odbora za općekorisne poslove u koje ulaze visoki dužnosnici nekolikih ministarstava.

Ravnatelja instituta imenovat će predsjednik Odbora, član vlade.

Potpredsjednik poljske vlade i ministar kulture Piotr Glinski misli da novi zakon “odgovara potrebama nevladinih organizacija, osobito onih manjih i lokalnih koje dosad nisu imale primjerenu potporu, pa i od države”.

Oporba je tražila povlačenje nacrta zakona kojim se, tvrdi, uvodi “nadzor vlade nad nevladinim organizacijama” i otvaraju vrata “ideološki motiviranim odlukama”. Suzdržanost su izrazile i tzv. nevladine organizacije, poljski aktivist za ljudska prava Adam Bodnar i Helsinška zaklada za ljudska prava.

Parlament u kojemu većinu ima konzervativna stranka Pravo i Pravda (PiS) glasovao je za taj zakon sredinom rujna.

Poljska na ovaj način slijedi primjer mađarskog premijera koji je spreman braniti svoje nove stroge propise o nevladinim organizacijama sve do Suda EU-a i smatra da nova europska prijetnja s tim u vezi nije vrijedna komentara, poručio je u početkom listopada mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban prozvao je krajem prošle godine financijskog spekulanta multimilijardera Georga Sorosa i “nevladine” udruge koje njegova zaklada kontrolira, kao odgovorne za nastalu migrantsku krizu.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Da je promjena načina financiranja tih organizacija svakako potrebna pokazuje i najnoviji hrvatski slučaj.

U nedjelju je, 16. listopada 2017, protiv četiri odgovorne osobe u udruzi Cezura plus koja se bavi borbom protiv korupcije i zalaže za slobodu medija – podnesena kaznena prijava zbog pronevjere gotovo 760 tisuća kuna iz državnog proračuna i EU fondova.

Četiri žene, odgovorne osobe udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “Cenzura plus”, sumnjiči se da su gotovo četiri godine, točnije od kolovoza 2011. do studenoga 2015. neistinito prikazale činjenice i dovele u zabludu odgovorne osobe te hrvatske i europske institucije prikazujući netočno utrošak novčanih sredstava projekata financiranih sredstvima iz proračuna RH i fondova EU, oštetivši navedene institucije u iznosu od gotovo 760 tisuća kuna. I to s ciljem da za udrugu ostvare državnu potporu, odnosno sebi i drugima pribave ne pripadajuću imovinsku korist.

> Kaznena prijava zbog pronevjere protiv udruge Cenzura plus – članice Platforme 112

Nacionalna zaklada nije se pokazala kao dobar upravitelj financijskih sredstava. Za 2016. godinu je imala plan dodijeliti više od polovice svojeg proračuna, oko 27 milijuna kuna, privilegiranom krugu oko 200 udruga (oko 0,8 posto od ukupnog broja aktivnih udruga u Hrvatskoj) – različitim udrugama koje se bave demokratizacijom, “centrima”, mrežama udruga i platformama, a da nisu poznati rezultati izdvajanja tolikih sredstava, tj. nije poznato za koje konkretne aktivnosti su utrošena dodijeljena sredstva i koje je koristi zajednica imala od financiranja tih udruga”, upozorio je krajem prošle godine Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji problematično financiranje ‘nevladinih udruga’ u Hrvatskoj.

> Zaklada Kultura nova: Još jedan bankomat ‘civilnog društva’

Jedna u nizu istaknutih ‘nevladinih udruga’, a kako ih je nazvao dr. sc. Igor Peternel parapolitička organizacija, udruga GONG član je Platforme 112 i u četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna.

> Borba za ženska prava – vrijeđanje žena koje ne misle isto kao one

I nakon smjene vlasti iste su organizacije nastavile s prosvjedima i kampanjama iza kojih bi na neki način stajali kadrovi SDP-a, više ili manje prikriveno. Zanimljivo je spomenuti i da je aktualna, političkom trgovinom postavljena, HNS-ova ministrica Blaženka Divjak sudjelovala na SDP-ovom protuvladinom prosvjedu “pod krinkom prosvjeda za kurikulnu reformu” gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican, a tražio se povratak Borisa Jokića.

> Što će naša djeca učiti na građanskom odgoju, kojeg financira Otvoreno društvo Georgea Sorosa?

George Soros, kojega mađarski premijer ističe kao čelnu osobu velike mafijaške mreže, koji financira ‘nevladine organizacije’ i krijumčare ljudima, zapravo se stalno upliće i u Hrvatsku preko brojnih, ali uvijek istih “nevladinih udruga” koje samostalno ili udružene kroz raznorazne “inicijative” ili “platforme” poput Platforme 112 ili Inicijative GOOD povezane s SDP-om obilato financirane i medijski praćene guraju zapravo Soroseve zamisli.

> GOOD inicijativa Borisa Jokića, koju financira Soros, traži od Šustara da spriječi ‘neprijateljsko preuzimanje’

GONG je podatak da ih financira Soros javno objavljivao u svojim financijskim izvješćima. Kritičarima koji kažu da Soros preko njih utječe na politički sustav u Hrvatskoj – GONG odgovara:”Oni su sufinancirali kampanju za osvještavanje građana o važnosti glasanja na EU parlemantarnim izborima i podržali aktivnosti oko Partnerstva za otvorenu vlast koji su vladu u Hrvatskoj i drugim zemljama potaknuli na bolju regulaciju transparentnosti neprofitnih organizacija”, rekla je Jelena Berković iz GONG-a za RTL.

Politolog Instituta za europske i globalizacijske studije kaže da svi koji nekoga financiraju traže nešto zauzvrat.

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: 76 posto sredstava dodijeljeno lijevo-liberalnim udrugama

“GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta”, kaže Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu.

> Forum.tm u članku financiranom iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva objavio niz optužbi na račun Hasanbegovića

Centar za mirovne studije (CMS), udruga koja je dio Platforme 112, oko 81 % sredstava dobiva iz stranih izvora, od toga čak 62,7 % iz fondova Europske unije. Tako ga financira i Sorosevo Otvoreno društvo (na stranicama CMS-a navedeno kao donator Open Society Foundations). Posljednjih mjeseci redovito se u medijima uz migrantsku krizu “za mišljenje” pitalo članove “Inicijative Dobrodošli” koji je novi klon Centra za mirovne studije. Opet isti ljudi, isti izvor financiranja – Soros.

> Za koga radi i koga predstavlja Marina Škrabalo?

Pri Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine za vrijeme mandata dekana Zakošeka, člana GONG-a, osnovan je Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM). Pregledom suradnika uočava se veći broj njih stručnih za područje “rodnih studija” i onih koji su se stručno usavršavali na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti.

Među 2500 dokumenata objavljenih prošle godine pronađene su i e-poruke koje dokazuju kako je Soros utjecao na moćne vođe u kreiranju svjetske politike.

Osnivač i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom Otvoreno društvo, upliće se “donacijama” raznim “nevladinim organizacijama i udrugama” i u političke prilike od prvog dana u Hrvatskoj. Institut Otvoreno društvo – Hrvatska zalagao se za: slobodne medije, pluralizam, sekularnost, globalizaciju, liberalne ideje, prava manjina, prava homoseksualaca i sl.

Vrlo su bili zatvoreni prema svim neistomišljenicima, dok se sami kite perjem “udruga za ljudska i ina prava”.

> Tema dana: Argumentirana Foretić, agresivna Škrabalo

Tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno društvo snažno se suprotstavilo tadašnjoj vlasti predvođenoj Franjom Tuđmanom i financiralo različite projekte i medije koji su bili oporba HDZ-u. Stjepan Mesić odlikovao je Georgea Sorosa – Redom kneza Branimira s ogrlicom, povodom desete obljetnice djelovanja Instituta Otvoreno društvo 2002.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina