Demografske mjere: U Njemačkoj će majke dobivati 2,5 godine radnog staža za svako dijete

Foto: Thinkstock

“Njemačka je proširila prava vezana za “majčinu mirovinu” pa će tako milijunima umirovljenika ova odluka donijeti veće mirovine, dok će dio njih po prvi puta sada steći ovo pravo”, piše WDR.

Ono što je posebno značajno u ovoj odluci jest da majke koje nisu radile, ranije nisu mogle steći pravo na mirovinu ako su primjerice imale svoje djece.

Ovom je mjerom “majčina mirovina” od početka godine porasla za oko 16 eura mjesečno po djetetu. Na njemačkom zapadu sada za jedno dijete ta mirovina iznosi 80,8 eura, a u istočnim saveznim zemljama 76,73 eura. Za dva djeteta se dobiva dvostruko, za tri trostruko i tako redom.

Tako majka troje djece može ostvariti mirovinu od 1.800 kuna samo na račun majčinstva, koliko u Hrvatskoj imaju umirovljenici koji su nakon 35 godina rada otišli u penaliziranu prijevremenu mirovinu.

>Marin Strmota: ‘Broj onih koji se iseljavaju uskoro će početi padati samo zato što se velik broj ljudi već iselio’

Umirovljenicima će stići i zaostaci za sve mjesece u ovoj godini, a rješenja o većim majčinim mirovinama stići će svima najkasnije do 1. srpnja. Nova mjera zahtjevat će ponovni obračun mirovine za 9,5 milijuna osoba.

U Njemačkoj dovoljno raditi 5 godina, a u Hrvatskoj 15 kako bi stekli uvjete za mirovinu

No, ono što je posebno značajno u ovoj odluci jest da majke koje nisu radile, ranije nisu mogle steći pravo na mirovinu ako su primjerice imale svoje djece.

Naime, svako dijete priskrbilo bi im po dvije godine radnog staža, a sada je to pet godina za dvoje djece što znači da stječu pravo na mirovinu, iako nikada nisu bile zaposlene. Naime, u Njemačkoj je dovoljno raditi pet godina, dok je u Hrvatskoj potrebno 15 godina staža kako bi se stekli uvjeti za mirovinu, za koju ostaju uskraćeni svi oni koji su radili manje od toga.

Isto vrijedi i za jedno dijete i barem 2,5 godine radnog staža. Tako će sada u njemački mirovinski sustav moći ući i oni sa 65 godina, a imaju najmanje dvoje djece rođene prije 1992. godine. Isto pravo prošireno je i na usvojitelje. Nova pravila odnose se na osobe čija su djeca rođena prije 1992. godine, a koje mirovinu već primaju, ali i na sve buduće umirovljenike.

Inače, “majčina mirovina” postojala je i ranije, 2014. godine kada je po jednom djetetu priznato dvije godine radnog staža, umjesto jedne godine kako je bilo do tada. No, od početka ove godine donesena je odluka da se priznaju dvije i pol godine za svako dijete

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/WDR