Eurozastupnica Ivana Maletić o važnosti promjene izbornog zakona BiH, približavanju te zemlje EU te nezavidnom položaju Hrvata

Foto: fah

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih, prihvatio Izvješće o napretku Bosne i Hercegovine. U žustroj je raspravi uz ostale zastupnike, sudjelovala je zastupnica Ivana Maletić (HDZ/EPP) naglasivši, između ostaloga potrebu izmijene izbornih zakona te države.

„U tekstovima rezolucija pozdravljam principe federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, koji su neophodni kako bi sva tri konstitutivna naroda, ali i manjine, mogli uživati ista prava, a ovdje posebno ističem prava Hrvata koji bi trebali imati TV kanal na hrvatskom jeziku i uživati sve što im pripada po Daytonskom sporazumu“ kazala je hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić za narod.hr.  S njom smo nakon završetka Plenarne sjednice još malo razgovarali o situaciji u BiH. Jer, pred tom je susjednom državom još puno posla kako bi došla do tzv. II faze odnosno stekla status države kandidatkinje za ulazak u EU.

„BiH mora izmijeniti izborni zakon i pokazati da uspostavljeni mehanizma koordinacije funkcionira učinkovito. Vjerujem kako će BiH najkasnije do kraja ove godine postati kandidatkinja za članstvo i brzo prijeći u treću fazu, a to su formalni pregovori. To je važno za modernizaciju i demokratizaciju države, za jačanje pravnog i političkog sustava u kojem se njeguju visoki standardi zaštite ljudskih prava, prava manjina i jednakopravnog sudjelovanja sva tri konstitutivna naroda u institucijama i procesima donošenja odluka u BiH” ističe Maletić te dodaje kako se nada da bi se to moglo dogoditi do kraja ove godine.

„Vjerujem da je i ovo Izvješće koje smo usvojili u Europskom parlamentu poticaj svima u Bosni i Hercegovini da nastave raditi prema planu koji je usvojen prošle godine i nadam se da će zacrtani ciljevi biti i ostvareni. Dosadašnja iskustva nisu bila dobra i vidjeli smo nekoliko planova koji nisu realizirani, ali treba gledati prema naprijed i krenuti raditi i provoditi zacrtane planove kako bi se ostvarili zadani rokovi. Bosna i Hercegovina nema vremena za čekanje i tapkanje na mjestu. Snažne promjene i jasno europsko usmjerenje potrebni su odmah” smatra eurozastupnica Maletić.

Pred Bosnom i Hercegovinom je i ispunjavanje opširnog Upitnika, na čijim će odgovorima Europska komisija ocjenjivati spremnost BiH za daljnji napredak prema ulasku u društvo zemalja EU.

„Upitnik se sastoji od 3242 pitanja od kojih je 516 vezano za politički kriterij, a to su pitanja o stabilnosti institucija kojima se osigurava vladavina prava, poštivanju ljudskih prava, zaštiti manjina te uvođenju i poštivanju demokratskih standarda. Zatim 74 pitanja se odnose na ekonomski kriterij i vezana su uz postojanje funkcionalnog tržišnog gospodarstva i sposobnost  ravnopravnog sudjelovanja na jedinstvenom tržištu EU dok se 2652 pitanja odnose na usklađenosti zakonodavstva BiH s pravnim okvirom EU” pojašnjava Ivana Maletić.

Ocjenjujući trenutnu situaciju u BiH istiće kako analize konkurentnosti te države pokazuju da su za jačanje poduzetništva i cijelog gospodarstva izuzetno važna politička stabilnost, pravna sigurnost i predvidljivost kao i borba protiv korupcije i prijevara te poštivanje ljudskih prava i sloboda.

„Bilo je očekivano da su za konkurentnost najvažniji povoljno poslovno okruženje, brza i efikasna javna administracija, dostupnost financiranja i uređeno tržište, međutim iz analize konkurentnosti BiH, vidljivo je da su politički i pravni kriteriji istaknuti kao važniji od onih ekonomskih, a to je važna poruka svima. BiH je država čiji BDP po stanovniku iznosi samo 29% prosječnog BDP-a u EU. A najnerazvijenije države EU su Bugarska sa 46%, Rumunjska sa 57% i Hrvatska s 58% prosječnog BDP-a Europske unije. Također u Izvješću Europskog parlamenta naglašeno je da BIH treba hitno provesti presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju tri konstitutivna naroda. Zabrinjava nas i neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj. Uz rješavanje ovih pitanja neophodan je plan za gospodarski oporavak zemlje, zajednički plan reformi i razvojni projekata te brza i odlučna provedba. Svima je cilj jaka i razvijena Bosna i Hercegovina” kaže Maletić.

Trenutačni položaj Hrvata u toj zemlji nije dobar.

„Hrvati nažalost još uvijek u Bosni i Hercegovini nisu jednakopravni narod, iako su konstitutivni. Bosna i Hercegovina treba biti politički stabilna kako bi ostvarila ekonomski napredak, a preduvjet za sve to jest poštivanje ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda” zaključuje eurozastupnica Ivana Maletić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr