Hrvatski europarlamentarci podijeljeni o programu nove predsjednice Komisije

Zagreb, 17.09.2019. - Održana je konferencija za medije hrvatskih europarlamentaraca u Kući Europe. Sudjelovali su: (L-D) Predrag Fred Matić, Valter Flego, Ruža Tomašić i Tomislav Sokol. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Hrvatski europarlamentarci u petak su u Zagrebu iznijeli različite ocjene programa nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, od podrške do oštrih kritika.

HDZ-ov zastupnik Tomislav Sokol je u razgovoru s novinarima, održanom u kući Europe u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, hvalio program Ursule von der Leyen, dok su Matić i Flego izrazili određene rezerve, a Tomašić ga oštro kritizirala.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) je poručio kako je von der Leyen dobar izbor, pogotovo u usporedbi s Fransom Timmermansom.

„Ona će puno manje dijeliti Europu“ te će razgovarati ravnopravno sa srednjom i istočnom Europom, a ne „docirati s visoka“, kazao je Sokol.

Ipak, Sokol je kazao kako bi bilo najbolje da je Manfred Weber, spitzenkandidat pučana, kao osoba s najvećim demokratskim legitimitetom postala predsjednik Europske komisije, što nije uspjelo „zbog opstrukcije, prvenstveno drugih političkih grupacija, najviše gospodina Macrona“.

„Nije EPP minirao proces spitzenkandidata, nego neki drugi i onda se u tim okolnostima morao naći neki kompromis“, rekao je Sokol i dodao je da von der Leyen ipak ima legitimitet jer su pučani relativni pobjednik izbora.

Sokol je istaknuo da Hrvatskoj ne treba blokada rada europskih institucija zbog korištenja sredstava iz europskih fondova te je pozdravio davanje prava zakonodavne inicijative parlamentu, o čemu je govorila von der Leyen u govoru pred parlamentom.

Matić: Glasovali smo za Von der Leyen jer nismo imali prigovora na njezin program

Predrag Fred Matić (SDP/S&D) je kazao da je Ursula von der Leyen pred zastupnicima njegova kluba odgovorila potvrdno na sve zahtjeve S&D-a te da su SDP-ovi zastupnici glasali za njen izbor, iako je S&D glasao podijeljeno usprkos zalaganju presjednice kluba Iratxe Garcia i objavljenoj podršci cijelog kluba.

„To smo učinili jer doista nismo imali prigovora na njezin program u kojem je bilo apsolutno sve za što se i SDP zalaže: od prava žena, do socijale“, rekao je Matić

„Obećavala je sve što smo pitali, i što nismo pitali. Klasična predizborna kampanja. Ostaje vidjeti što će se od toga obistiniti“, skeptičan je SDP-ov zastupnik.

SDP-ov zastupnik je podsjetio kako je slogan SDP-a bio ravnopravni, a da je njegov „osobni slogan“ bio „da sve ono što Macron želi Francuskoj i Angela Merkel Njemačkoj, to ja želim i Hrvatskoj. Dakle, ni manje ni više“.

„Vi znate da sam ja otvoren. Tako ću isto otvoreno i reći. Da li mi tu trebamo ostati ili bježimo odavde, ako budemo druga ili treća liga“, rekao je Predrag Fred Matić.

Tomašić: Von der Leyen nema čistu prošlost

Ruža Tomašić (HKS/ECR) je oštro kritizirala izbor von der Leyen te je ustvrdila da nova predsjednica Komisije nije autonoman političar.

„To je super odigrano. Ona nije uopće bila u igri“, kazala je Tomašić koja tvrdi kako se znalo da niti jedan spitzenkandidat neće posati predsjednik Komisije, već je tako „ljudima dana priča da mogu birati i imaju šansu birati“.

„Ona nikad nije bila svoja, ima jako puno prtljage iza sebe. Ja mislim da bi predsjednik Komisije trebao biti netko tko ima čistu prošlost“, rekla je Tomašić i dodala kako se „slagala s Weberom“ te bi volila da je on postao predsjednik Komisije jer se zalagao za demokratskiju Europu.

„Radi se o negdje 63 milijuna eura koji se istražuju, od kojih je oko 40 milijuna eura dala sinu za nekakve savjetničke usluge“, objasnila je Tomašić na kakvu prošlost von der Leyen misli, pojasnivši da su joj to rekli „kolege Nijemci“.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) je kazao da mu je bitno što je lista prioriteta von der Leyen slična prioritetima njegova rada i prioritetima njegove grupe.

Pojasnio je da je ona veliki naglasak stavila na zelenu politiku, energetsku učinkovitost, četvrtu industrijsku revoluciju, digitalizaciju, moderna radna mjesta i potporu malim i srednjim proizvođačima.

Podsjetio je kako mu je nova predsjednica Komisije, pred zastupnicima kluba Obnovimo Europu, odgovorila da će biti „veliki saveznik“ Hrvatske za ulazak u Schengen.

„Bilo je na knap, vrlo tijesno. Što je u redu jer se neće moći opustiti“, kaže Flego i dodaje da je dobila povjerenje njega i njegova kluba zastupnika temeljem datih obećanja, što treba opravdati.

Flego je istaknuo kako je nezadovoljan što je Ursula von der Leyen dala nejasan odgovor o proširenju pred zastupnicima njegova kluba Obnovimo Europu,.

Kazao je da mu se čini da će „vrlo, vrlo teško“, doći do proširenja u ovom mandatu.

Ipak, kazao je kako nije bilo alternative izboru Ursule von der Leyen.

Je li von der Leyen samostalna?

Von der Leyen je pred zastupnicima ECR-a „obećavala brda i doline“, kazala je Tomašić i dodala da je nakon toga pred parlamentom „totalno promijenila priču“.

„Ona nije samostalan igrač, netko iza vuče konce“, tvrdi Tomašić i dodaje da je predsjednica Komisije „jako bliska s Macronom”.

„Kada ode Angela Merkel u Mirovinu vidjet ćemo kako će to izgledati“, zaključuje Tomašić.

Sokol je replicirao da ne postoje „veliki dogovori“ i „veliki mastermind koji upravlja i vuče konce“.

„Puno je to kaotičnije“, smatra Sokol.

Sokol je replicirao Tomašić da je Europsko vijeće ustanova koja štiti nacionalnu suverenost država i predlaže predsjednika Komisije pa ga čudi da „suverenistima izraz nacionalne suverenosti smeta“.

Dodao je kako je Europsko vijeće jednoglasno predložilo von der Leyen, pa tako i poljska vlada, a zastupnici poljskog vladajućeg PiS-a sjede u istom klubu s Tomašić

„Onda se govori o kompromisu, a ne o demokraciji“, odgovorila je Tomašić

Što su „europske vrijednosti“

Finski je premijer u obraćanju pred Europskim parlamentom u srijedu predložio da se korištenje sredstava iz kohezijskih fondova EU-a povezuje s poštivanjem vladavine prava, dok je o odlučnijoj borbi za poštivanje vladavine prava govorila i von der Leyen.

„Neka mi netko objasni što su temeljne europske vrijednosti. Na sve se pozivaju samo ne na kršćanstvo, a Europa je utemeljena na kršćanstvu“, kazala je Tomašić.

Tomislav Sokol je kazao kako kršćanstvo je temelj Europe, da su EU osnivali demokršćani te da su jedne od temeljnih europskih vrijednosti solidarnost i subsidijarnost, kršćanske vrijednosti.

„Podsjetit ću kada je Dan Europe“, uključio se Flego, aludirajući da je temeljna europska vrijednost antifašizam.

Sokol je mišljenja da će „pravno teško proći“ povezivanje vladavine prava i europskih fondova te da to nije „realno u bližoj budućnosti“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.