Hrvatski i slovenski politički vrh ujedinjen u osudi izjava predsjednika EP-a Tajanija

Foto: fah

Hrvatski i slovenski politički vrh ujedinjen je u osudi izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kod Basovizze pored Trsta o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji”.

Tajani je u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: “živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

> (VIDEO) Skandalozni govor predsjednika EP-a Tajanija: ‘Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija’

Premijer Andrej Plenković otkrio je kako je nazvao Tajanija zbog tog govora, poručio mu da je Hrvatska zbog toga izrazito nezadovoljna i traži pojašnjenje, te naglasio kako njegove riječi sadrže “natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma”.

>(VIDEO) Evo što je Plenković izjavio o Tajaniju 2016.: ‘Riječ je o mom prijatelju…’

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako temelji Europske unije ne počivaju na neprihvatljivim vrijednostima revizionizma i iredentizma prisutnima u Tajanijevom govoru i najavila da će o tome izvijestiti talijanske i europske institucije.

>Grabar-Kitarović osudila Tajanijev govor: ‘Revizionizam i iredentizam su neprihvatljivi’

Tajanijev govor naišao je na žestoke kritike i u Sloveniji. Premijer Marjan Šarec je na Twitteru u osudi napisao kako je “fašizam bio povijesna činjenica koja je za cilj imala uništenje slovenskog naroda”. Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar odbacio je Tajanijevo falsificiranje povijesti i također najavio pismenu žalbu.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je kako je “neprimjereno da takve izjave dolaze od bilo koga, posebno ne od predsjednika EP-a”, pa dodala da je sad na toj instituciji da se očituje, nakon čega će i ministarstvo odrediti daljnje korake. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković smatra kako je Tajanijeva izjava sramotno iskrivljavanje povijesnih činjenica koje ne priliče predsjedniku jedne institucije EU-a, te je u suprotnosti s europskim vrijednostima i može potaknuti nove napetosti i sukobe.

> Tajani: ‘Žao mi je ako su moje su riječi krivo protumačene’

Ministar obrane Damir Krstičević u reakciji je poručio kako je “Hrvatska samostalna i suverena država”, kako su “Istra i Dalmacija hrvatske regije s dugom poviješću” te da su izjave talijanskog predsjednika EU parlamenta neprimjerene. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je o Tajanijevoj izjavi rekao: “Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o tamošnjem hrvatskom narodu”.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru je napisao kako je Tajanijev govor “najgori oblik povijesnog revizionizma od strane jednog tako pozicioniranog političara” da je “ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila ideja fašizma”, te da je moderna Hrvatska nastala na tekovinama antifašizma i borbi protiv takvih ideja.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na istoj je društvenoj mreži najavio kako će njegova stranka nakon tog “skandaloznog, iredentističkog istupa” na prvoj sljedećoj sjednici središnjih tijela raspravljati o ostanku stranke unutar političke grupacije EPP-a u kojoj je Tajanijeva Forza Italija, kao i HDZ. “Mi tako ne vidimo ‘sestrinstvo’ među strankama”, napisao je Beljak.

Tajanijev govor osudili su i svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu iz svih političkih grupacija, pa i EPP-ovke Dubravka Šuica i Ivana Maletić.

> Stigle osude Plenkovića, Radina, Jandrokovića, … na skandalozni govor predsjednika EP-a Tajanija o ‘talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji’

Europarlamentarci su poručili kako će tražiti očitovanje te najveće europske političke obitelji, kako je Tajanijev govor neprimjeren njegovoj funkciji i suprotan borbi protiv populizma kojoj je on nominalno posvećen.

Izvor: narod.hr/hina