Julian Assange i Wikileaks: Zbog čega zapravo SAD traže njegovo izručenje?

foto: FAH

Rijetko kad se događa da u “slobodnom svijetu” novinari pozdrave uhićenje drugih novinara, naročito u SAD. Iako Assange nije striktno novinar, njegov je zločin da je – objavio istinite podatke koji razotkrivaju korupciju, manipulacije javnim mišljenjem, torturu zatvorenika, i slično.

Početkom 2010-ih Julian Assange je bio popularniji od hollywoodskih glumaca i MTV zvijezda: Prvi haker koji je stekao status globalne zvijezde, “celebrityja” kako se to danas kaže. Australac, nezavršeni student matematike i fizike, progamer, i prije svega – haker, slavu je stekao objavom američkih tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu i njihovom objavom na internetu. Sve je počelo 2006., a do njegovog bijega u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu, pred optužbom za silovanje u Švedskoj koja je kasnije povučena, i u kom je proveo posljednjih sedam godina, njegov projekt “Wikileaks” je obilježio novu eru novinarstva, a slike golemih servera na tajnoj podzemnoj lokaciji u Švedskoj koje su se pojavljivale u novinama budile su asocijacije na špijunski camp tipa Jamesa Bonda.

Tajni dokumenti su, istina, curili i prije Assangea, i otkad postoji novinarstvo postoje i “zviždači” i curenje dokumenata, ali Assange je prvi koji je to izveo na nevjerojatno velikoj količini dokumenata, koristeći tehniku hakiranja, i usto nije dokumente nudio na prodaju već ih je jednostavno – objavio, dostupne svima da ih interpretiraju kako ih volja. Interpretacijom se Assange nije bavio, pa je uvijek bilo predmetom polemika je li on novinar, haker, zviždač, ili nešto četvrto. Najbliži je odgovor: Sve zajedno.

Sedam godina samoće u veleposlanstvu

Spektakularno uhićenje Juliana Assangea ovog tjedna od strane vlasti Ujedinjenog Kraljevstva u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i objava da je optužen u Virginiji, SAD, za hakiranje i objavu američkih vojnih tajni obilježilo je kraj priče koja je započela kad se Julian Assange 2012. sklonio u Ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, u kom se zatekao bježeći iz Švedske gdje je upozoren da će biti uhićen pod vrlo sumnjivom optužbom za silovanje (koja je u međuvremenu povučena kao nevjerodostojna, ali se švedske vlasti trude pokrenuti tu priču ponovo).

Jedna stvar se pokazala točnom – a to je da je priča o uhićenju u Švedskoj zapravo bila farsa, i da su, kako se pretpostavljalo, SAD te koje ga zapravo traže. Paradoksalno, Assange je proveo sedam godina u de facto zatvoru – sobici veleposlanstva, bez mogućnosti da ikad izađe iz zgrade ispred koje ga je sve te godine čekala britanska policija i tajna služba (što je govorilo da se tu ipak ne radi o navodnom silovanju u Švedskoj), s jedinom razlikom što je imao mogućnost primanja posjetitelja i korištenja interneta. Među čestim posjetiteljima je bila i zvijezda Baywatcha Pamela Anderson, za koju se i prije pričalo da mu je ljubavnica, i koja nije skrivala svoje sklonosti Assangeu: “Stvarno vjerujem u njega i mislim da je on dobra osoba, a ja sam zabrinuta za njegovo zdravlje, njegovu obitelj i nadam se da će se nekim čudom osloboditi”, poručila je kad je uhićen.

Slavni posjetitelji

Posjećivali su ga često i drugi ljudi različitih profila, od Nigela Faregea do Lady Gage, a čest posjetitelj je bio i Eric Cantona. Ipak, on se najviše družio s mačkom – za kojom navodno nije čistio, i što je bio jedan od navodnih razloga, uz generalnu neurednost, zbog kojih mu je veleposlanstvo Ekvadora otkazalo gostprimstvo. Drugi razlozi navodno uključuju to što je prekršio dogovor o tome da neće komentirati ili pokušavati utjecati na politiku drugih, a i to što je tužio je ekvadorske vlasti u jesen prošle godine, jer su mu navodno kršili ljudska prava. Ekvadorske vlasti tvrde i da je istraživao i hakirao neke ekvadorske političare, no Assange je već ranije tvrdio da je London postigao sporazum s Ekvadorom da ga se izruči, a da iza svega stoji SAD.

Ekvador sad pak tvrdi da nisu imali pojma da SAD traže Assangeovo izručenje, jer u trenutku ukidanja azila nisu imali pojma da postoji ikakav nalog za njegovim uhićenjem osim onog britanskog za kršenje uvjetne slobode – nakon što je tužba za “silovanje” u Švedskoj povučena iako dvije djevojke koje su ga tužile nisu nikad ni sporile da se zapravo radilo o dobrovoljnom odnosu, već se jedna navodno predomislila tijekom odnosa a Assange ga nije odmah prekinuo, a druga se žalila da nije koristio kondom. No, očito je postojao pritisak SAD da ga se uhiti iz bilo kog razloga.

Velika Britanija traži Assangeovo izručenje u ime američke vlade, ali pitanje je kad će se to dogoditi. Postupak, ako se Assange ne složi s izručenjem, može trajati godinama, a u međuvremenu će Assange biti u zatvoru: Nakon što je već 7 godina proveo praktički lišen slobode, mogao bi još toliko, a prije nego što uopće stane pred sud.

Američka optužnica

Savezna velika porota u Virginiji optužila je Assangea u ožujku 2018. za zavjeru s bivšim vojnim obavještajnim analitičarem Bradleyem Manningom – koji je “promijenio spol” pa se sad zove Chelsea – koji je 2010. provalio u tajne podatke i za to dobio 35 godina, da bi nakon 7 godina u zatvoru bio pomilovan. Assangeu se stavlja na dušu da je te podatke – objavio, i da je pomogao Manningu provaliti šifru. Kazna za to je najviše pet godina zatvora. Assange najavljuje borbu protiv izručenja, a njegov odvjetnik kaže kako bi se takvim suđenjem stvorio “opasan presedan” za novinare “koji su objavili istinite informacije o Sjedinjenim Državama”.

Assange, što je čudno u današnjem svijetu, ima pobornike i na desnici i na ljevici. No ljevica mu jednu stvar sigurno nikad neće oprostiti – a to je objava mailova Hillary Clinton. Izgleda da je priča s Bradley Maningom tek izgovor da ga se osudi, kao što je bila i priča o silovanju, jer u SAD-u ne uhićuju novinare ni zviždače, naročito jer nitko nije doveo u pitanje autentičnost podataka koje je objavio. Američki mainstream mediji izvješćuju tako da se stekne dojam da je on neka vrsta ruskog špijuna koji je u nevolji jer je ukrao povjerljive dokumente iz američke vlade.

Zašto je on tako važan Americi?

To zapravo nije točno, jer Assange nije ukrao povjerljive dokumente od vlade Sjedinjenih Država. Nije hakirao servere Demokrata niti provalio u mail Johna Podeste. Nema nikakvih dokaza da je on ikad bio povezan s Rusima, niti je ikad (za razliku od Trumpa, pa su se optužbe pokazale netočnima) bio optužen za to. Dokumente je ukrao Bradley Manning, koji je pomilovan od Obame i radi kao TV komentator.

Ono što jest učinio je da je objavio dokumente koji debelo potkopavaju službenu američku priču o ratovima u Iraku i Afganistanu. Ponizio je Hillary Clinton pokazujući da su predizbori Demokratske stranke zapravo bili namješteni i da ih je trebao dobiti Bernie Sanders, prokomunistički profesor iz Vermonta, te efektivno uništio njene izglede da postane predsjednica objavom izrazito kompromitirajućih “Podesta” mailova koji razotkrivaju njenu bešćutnost i to da je ona kao ministrica stajala iza “Arapskog proljeća”, ali i da je spremala “katoličko proljeće”.

Zapravo, gotovo svatko u Washingtonu i u mainstream  medijima ima razloga ne voljeti Juliana Assangea.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr