Mađarska otkrila da EU želi svim članicama nametnuti prihvaćanje Marakeškog sporazuma; podsjetimo se Plenkovićeve interpretativne izjave

Foto: wikimedia commons, fah, snimka zaslona

“Postoje dokazi da se UN-ov Globalni sporazum za migracije želi učiniti pravno obveznim za sve zemlje članice Europske unije”, izjavio je u ponedjeljak 18. ožujka mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka u Bruxellesu.

“Objavljen je tajni dokument, prema kojem pravna služba Europske komisije radi na utvrđivanju koje se pravne reference mogu upotrijebiti kako bi se omogućilo da Sporazum o migracijama postane obvezan. Najozbiljnija laž Bruxellesa izašla je na vidjelo, s obzirom na činjenicu da su u tijeku veliki i predani napori na pronalaženju pravne osnove, koristeći ‘dugi i zamršeni’ pravni argument, da je Globalni sporazum za migracije obvezan za države članice”, naglasio je mađarski ministar vanjskih poslova.

>(VIDEO) Što je zapravo Marakeški sporazum na koji je Narod.hr upozoravao početkom 2018.

>(VIDEO) Dr. sc. Zlatko Hasanbegović o Marakeškom sporazmu: ‘Ovo što se sada događa smo već imali prilike vidjeti prije dva stoljeća’

>Tko je Drago Župarić-Iljić koji je u ime Hrvatske sudjelovao na stvaranju Marakeškog sporazuma

“Iako dokument, koji uključuje riječ obvezatan osamdeset puta, nije objavljen prema namjeri Europske komisije, Komisija je priznala njegovo postojanje. Jasno je uvjerenje Mađarske da Sporazum ne može biti pravno obvezujući u bilo kojem obliku”, dodao je.

Inače, od zemalja Europske unije Marakeški sporazum odbile su potpisati Austrija, Bugarska, Latvija te Italija kao i cjelokupna Višegradska skupina u kojoj se nalaze Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka.

‘Novac poreznih obveznika morao bi se trošiti na financiranje migracijskih procesa’

Szijjarto je također rekao da bi, između ostalog, Europska komisija također željela osigurati da se razvojna politika EU-a provodi na temelju cilja Globalnog dogovora za migracije. To znači da se novac poreznih obveznika mora trošiti na financiranje koje potiče migracijske procese u obliku sredstava za razvoj. To uključuje i činjenicu da države članice moraju doprinijeti ostvarenju ciljeva EU-a, uključujući provedbu Globalnog dogovora za migracije.

“Bruxelles želi da sadržaj dokumenta bude zakonski obvezan”, istaknuo je. “Očito je da u Bruxellesu postoje pristaše i implementatori Globalnog sporazum za migracije, jer se takva pravna mišljenja rijetko pripremaju bez naručivanja. To znači da borba još nije gotova, a zapravo započinje nova bitka protiv tajnih planova Bruxellesa”, zaključuje mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Plenković u interpretativnoj izjavi tvrdio da će svatko moću suvereno odlučiti što će prihvatiti

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u studenome 2018. godine ustvrdio da je sporazum iz Marakeša globalni odgovor na pitanje migracija, da je riječ o neobvezujućem tekstu te da ga je potrebno potpuno demistificirati u hrvatskoj javnosti.

“Mislim da trebamo demistificirati ovu raspravu koja je krenula u hrvatskoj javnosti. To je pravno neobvezujući tekst, nije međunarodni ugovor, riječ je o katalogu mjera i ne vidim razloga zašto bi on trebao izazivati toliko prijepora i donekle generiranu histeriju od uvijek istih stranka i aktera. To je već ‘deja vu’”, govorio je Plenković.

Zanimljivo je da je Vlada premijera Andreja Plenkovića uoči glasovanja o Marakeškom sporazumu u Hrvatskom saboru dala interpretativnu izjavu u kojoj se između ostaloga tvrdi “Mi smo ga temeljito prošli, on nije obvezujuć niti je sporazum pa svakoj državi ostaje suvereno pravo odlučiti o mjerama iz kataloga koje će prihvatiti”.

Što stoji u Marakeškom sporazumu?

U dokumentu koji ima 30-ak stranica, u točki 8. odjeljka “Naša vizija i vodeća načela” piše sljedeće:

“Ovaj Globalni kompakt izražava našu kolektivnu predanost poboljšanju suradnje oko međunarodnih migracija. Migracija je dio ljudskog iskustva kroz povijest, a mi prepoznajemo da je izvor blagostanja, inovacije i održivog razvoja u našem globaliziranom svijetu, i da se ti pozitivni učinci mogu optimizirati poboljšanjem upravljanja migracijom.”

Nadalje, u točki 12. pod kategorijom Zajedničke odgovornosti navodi se:

“On nastoji stvoriti pogodujuće uvjete koji omogućavaju svim migrantima da obogaćuju naša društva svojim ljudskim, ekonomskim i socijalnim sposobnostima.”

Zaključno, u samom dokumentu koji je neobvezujući pojmovi “obveza” i “obvezujemo” se, spominju se čak 45 puta!

U propagandnom videu Međunarodne organizacije za migracije, koja je trenutačno najaktivnija u BiH, najavljuju Globalni kompakt za migracije uz poruku “244 milijuna migranata je u pokretu. Migracija je neizbježna. Migracija je nužna. Migracija je poželjna. #ZaMigraciju.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.