Ne smijemo se ponašati podanički, moramo prepoznati ono što je važno za budućnost Hrvatske

„Bit ću glas hrvatskoga seljaka koji je danas na rubu opstanka i kojeg se već godinama sustavno uništava, zalagat ću se za jaku i učinkovitu državu koja će se znati boriti i izboriti unutar EU struktura za svoja prava, bit ću glas svih mojih sugrađana koji se zalažu za očuvanje i održivo korištenje prirodnih bogatstava“, rekla je potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja koalicijske liste HDZ-a za europarlamentarne izbore Marijana Petir  za narod.hr.

„Porazna je činjenica što je hrvatski seljak na rubu opstanka, tim više što je gotovo pola proračuna Europske unije, čija smo punopravna članica, namijenjeno upravo Zajedničkoj poljoprivrednoj politici jer je proizvodnja hrane prepoznata kao jedan od strateških ciljeva poljoprivrede. Nedopustivo je da danas niti jedan hrvatski europarlamentarac nije član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, a ja ću to biti jer smatram da treba pomoći onom koji proizvodi hranu ali i čuva hrvatski prostor“, smatra Marijana Petri te dodaje kako će biti „glas svih onih koji žive na ruralnom području, a to je čak 40 posto stanovništva Republike Hrvatske, sugrađana koji nerijetko nemaju niti socijalnu, niti komunalnu infrastrukturu“.

Marijana Petir tvrdi kako će se zalagati da Hrvatska postane državom koja Europskoj uniji može i mora znati pokazati sva svoja bogatstva, a da istovremeno zna uzeti ono što Europska unija daje te da će se zalagati za očuvanje i održivo korištenje prirodnih bogatstava.

„Ne smijemo se ponašati podanički i servilno prema stupovima europske administracije, već moramo prepoznati i ostvariti sve ono što je važno za budućnost Hrvatske. Hrvatska obiluje prirodnim bogatstvima, ali moramo ih pametno koristiti kako bi potakli gospodarski razvoj i otvorili radna mjesta te istovremeno štitili socijalnu sigurnost zaposlenih i štitili okoliš “, rekla je Petir za narod.hr.

„Zalagat ću se za zaštitu obitelji utemeljene na braku muškarca i žene i zaštitu života od začeća do smrti. Zalagat ću se i za dostojanstveno radno vrijeme svih zaposlenih i slobodan dan u tjednu za njih, s naglaskom da je to u kršćanskoj tradiciji nedjelja“, istaknula je Petir.

Odaziv birača na prošlim europarlamentarnim izborima je bio slab, no Marijana Petir smatra kako je važno izaći na ovogodišnje europarlamentarne izbore jer se „gotovo 70 posto odluka koje će Hrvatska morati primijeniti u zakonodavstvu i životu, donosi u Europskom parlamentu“.

„To je mjesto gdje se štite nacionalni interesi i upravo zbog toga nas ondje moraju zastupati ljudi koji vole svoju zemlju i svoj narod. Trebaju nam oni koji su vjerodostojni i koji se ne boje izložiti kada je to potrebno, a ja sam nebrojeno puta pokazala da sam takva“, rekla je Marijana Petir za narod.hr.

Petir smatra kako su EU izbori važni i za Hrvate u Bosni i Hercegovini jer „oni imaju priliku izabrati zastupnika koji će se jasno zalagati oko europskog smjera BiH“.

Petir ističe  kako se Hrvatima u BiH krše ljudska prava, premda su građani EU.

„Visoki predstavnik stavlja se iznad zakona i Ustava, ne poštuje izborni rezultat, a federalni ministri kapom i šakom dijele novac svojim „podobnicima“ dok hrvatske općine, gradovi i županije u BiH jedva preživljavaju. To je nepravedno i to treba promijeniti“, rekla je Petir.

Marijana Petir smatra kako bi zbog trenutne situacije u Hrvatskoj izlaznost mogla biti slaba, no ističe kako je važan odaziv birača na europarlamentarnim izborima.

„Hrvatski građani danas žive teže nego prije dolaska ove koalicijske vlasti. Gospodarska kriza i dalje traje, nema investicija, hrvatsko selo je na koljenima, a broj nezaposlenih se popeo na 380 tisuća, dok je 315 tisuća naših građana s blokiranih bankovnim računima, a 3000 obitelji čeka deložaciju zbog ovrha. Realno je i svjesni smo toga da bi odaziv mogao biti slabiji, ali upravo zato činimo sve u direktnoj komunikaciji da građane potaknemo da izađu 25. svibnja na izbore“ rekla je Marijana Petir.

„Važno je da znaju kako su ovi izbori za Europski parlament  itekako važni neposredno za njihove živote jer od trenutka kada smo postali članicom EU  se većina naših prava, obveza i zakona kroje upravo u Europskom parlamentu. I zato su oni, koji na ovim izborima budu izabrani, ti koji trebaju znati i željeti, štititi i čuvati interese našeg naroda i naše domovine“, zaključila je Petir.

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr