Njemačka: SPD ponovno odgađa početak koalicijskih pregovora

epa06430346 The leader of the Social Democratic Party (SPD), Martin Schulz, after a media statement prior to exploratory talks held at the Social Democrats party headquarters Willy-Brandt-Haus in Berlin, Germany, 11 January 2018. The leaders of CDU, CSU and SPD parties hold exploratory talks at the parties' headquarters through 11 January. EPA/CLEMENS BILAN

Nakon tijesnog pristanka stranačke baze na nastavak koalicijskih pregovora, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostavila je otvorenim kada bi mogli započeti konkretni pregovori o formiranju koalicijske vlade s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

“SPD će prvo ovog tjedna interno raspravljati o tome u kojem sastavu, kojom brzinom i na kojoj osnovi će voditi daljnje pregovore s Unijom”, rekao je predsjednik SPD-a Martin Schulz.

Prvobitno je bilo najavljeno da bi konkretni pregovori mogli početi već ovog tjedna.

Za ponedjeljak navečer je predviđen sastanak čelnika triju stranaka buduće koalicije, Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unije CDU), Horsta Seehofera (Kršćansko-socijalna unija CSU) i Martina Schulza (SPD) na kojem bi trebao biti dogovoren vremenski raspored koalicijskih pregovora.

Schulz i čelništvo stranke je oslabljeno nakon tijesnog rezultata glasovanja izvanrednog kongresa SPD-a koji je održan u nedjelju i na kojem je svega 56 posto poslanika kongresa glasovalo za prijedlog predsjedništva stranke da se s Unijom krene u konkretne pregovore o sastavljanju koalicijske vlade.

Veliki dio SPD-a traži promjene dokumenta koji je dogovoren između socijaldemokrata i demokršćana tijekom pripremnih razgovora prije dva tjedna. Unija odbija promjene i posignuti prvobitni dogovor smatra “okvirom” za daljnje pregovore, što je jučer potvrdila i sama Angela Merkel.

S obzirom na to da je SPD odlučio da nakon pregovora koalicijski ugovor mora prihvatiti i socijaldemokratska stranačka baza glasovanjem, vrh stranke je svjestan da mora postići dodatne prednosti za socijaldemokrate u usporedbi s prvobitno postignutim dogovorom.

Schulz je u ponedjeljak poručio kako je interpretacija “dijela Unije”, po kojoj se dogovor postignut nakon pripremnih razgovora ne može promijeniti, pogrešna.

“Mi ćemo o svim temama o kojima smo razgovarali tijekom priprema ponovno konkretno pregovarati i tijekom koalicijskih pregovora”, rekao je Schulz.

Glavni tajnik CSU-a Joachim Herrmann ponovio je u ponedjeljak stav Unije po kojem je prvobitni dokument nedodirljiv.

“Ne možete sada sve oko čega smo se dogovorili staviti pod znak pitanja”, rekao je Herrmann za dnevnik Bild.

Veliki dio SPD-a, posebice lijevo krilo, traži značajne promjene početnog dogovora – pogotovo one dijelove koji se odnose na reforme zdravstva i zakona o zapošljavanju kao i na politiku dopuštanja dovođenja članova obitelji za one izbjeglice koje nemaju trajni boravišni status u Njemačkoj.

Promatrači procjenjuju da, ukoliko se predsjedništvo SPD-a tijekom pregovora ne uspije izboriti za promjene u korist socijaldemokrata, stranačka baza neće prihvatiti koalicijski ugovor čime bi se Njemačka nakon više mjeseci pregovora o novoj vladi našla pred izvanrednim izborima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/ms