Orban odbio američke zahtjeve za suzbijanjem ruskog i kineskog utjecaja: “Vodit ćemo vanjsku politiku u svom intereresu”

Foto: snimka zaslona

Premijer Mađarske Viktor Orban je na sastanku s američkim diplomatima rekao kako njegova zemlja želi biti “neutralna poput Austrije”, izvjestio je obično dobro upućeni Wall Street Journal. To je njegova reakcija na američki pritisak na njegovu zemlju – i ostale “saveznike” – da zauzmu oštriji stav prema za SAD  “neprijateljskim zemljama” Rusiji i Kini. To je produbilo strahove da Mađarska, pouzdan američki saveznik još od pada Berlinskog zida, polako ali sigurno izlazi iz kruga američkih satelita u Europi i počinje voditi samostalniju vanjsku politiku. Nakon de facto odlaska Turske iz tog kruga, te rastuće skepse spram dugogodišnje antiruske politike Washingtona u velikom dijelu Europe, Washington itekako ima razloga za zabrinutost.

Mađarska želi samostalno uređivati odnose s Kinom i Rusijom

Orbanovi suradnici su rekli za WSJ kako on želi i dalje slati mađarske vojnike u NATO misije i kako cijeni sigurnost koju Mađarskoj osigurava ta organizacija. No jedan od više rangiranih dužnosnika njegove vlade rekao je kako se Orban oštro protivi američkom pritisku u vezi diplomatskih i ekonomskih odnosa njegove zemlje s Rusijom i Kinom, jer smatra da je to stvar suvereniteta Mađarske, da sama odlučuje o uređivanju odnosa s drugim državama.

Te primjedbe je Viktor Orban iznio na sastanku prošlog mjeseca s američkim veleposlanikom u Budimpešti, prema izvorima na koje se WSJ poziva. Orbanov glasnogovornik, međutim, nije htio to ni opovrgnuti ni potvrditi. U posljednjih nekoliko tjedana SAD pokušavaju natjerati saveznike iz NATO pakta da zaoštre svoju politiku prema potencijalnoj kineskoj “cyber špijunaži” putem Huaweijeve opreme: Kinezi su u sektoru mobilnih mreža, naime, preuzeli tehnološko vodstvo od Amerike, naročito u segmentu 5G mreža.

Također, od NATO zemalja SAD očekuju jaču potporu Ukrajini u sukobu s Rusijom, iako za sad nema nikakvog jamstva da bi se NATO mogao uključiti i pomoći Ukrajini ukoliko Rusija poduzme nove korake protiv nje.

Orban želi Kineze 

“Gospodin Orban je odbio poduzeti bilo koji od ta dva poteza. Poput nekih drugih europskih lidera, on je pozvao Kineze da više investiraju u njegovu zemlju, naročito u internetsku infrastrukturu”, piše WSJ, pri čemu su “internetska infrastruktura” ovdje očito upravo 5G mreže gdje kineski Huawei, unatoč pritiscima iz SAD, trenutno isporučuje opremu za gotovo sve koji prelaze na tu mrežu, a ima ugovore s providerima iz čak 170 zemalja. SAD kasne s razvojem 5G mreža, ali ne žele da im Kina oduzme primat i tržište infrastrukture za mobilne mreže.

Isto tako, Orban blokira NATO sprječavajući održavanje sastanka na ministarskom nivou s Ukrajinom. Njegova vlada je dala tumačenje kako želi da ukrajinske škole usvoje programe na mađarskom jeziku za mađarsku manjinu koja živi u toj zemlji. U konačnici, kako je to definirao jedan visoki dužnosnik Orbanove vlade, “Orbanova poanta je, da, mi želimo i dalje poslovati s Rusijom”. Orbanova politika ide za tim da Mađarska ostane saveznik SAD, ali ne i vazal, odnosno da se odnos gradi na ravnopravnom partnerstvu i jedinstvu oko zajedničkih interesa, a ne na pukom slijeđenju naredbi iz veleposlanstva SAD.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr