Pack: Stavljanje gospođe Tomašić na listu bila je greška sa stajališta EPP-a

Stavljanje Ruže Tomašić na HDZ-ovu listu za Europski parlament bila je pogreška i predsjednik EPP-a Joseph Daul je u pravu kada traži od predsjednika HDZ-a da ima na umu što su ciljevi EPP-a, odakle dolazi i za što se zauzima, izjavila je u utorak u Strasbourgu njemačka demokršćanska zastupnica Doris Pack.

Zamoljena da komentira izjavu predsjednika EPP-a Josepha Daula da Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a, jer ne dijeli iste vrijednosti koje podržava Europska pučka stranka, Pack je rekla da je Daul potpuno u pravu i da se u EPP-u slažu s takvim stajalištem.

“Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko treba to razumjeti, mislim da je on dovoljno mudar da zna što je HDZ, da neće prekršiti program HDZ-a, koji je član EPP-a. Stavljanje gospođe Tomašić na listu bila je pogreška sa stajališta EPP-a i mislim da je predsjednik Daul bio u pravu kada je tražio od Karamarka da ima na umu što su naši ciljevi, odakle dolazimo i zašto se zauzimo”, rekla je Pack, koja je članica vodstva EPP-a i predsjednica žena u toj stranačkoj grupaciji.

Na upit kako će EPP reagirati ako HDZ ipak odluči staviti predsjednicu HSP AS na svoju listu, Pack je rekla da ne želi o tome spekulirati.

“Ne želim spekulirati što bi bilo kad bi bilo. Mislim da je u redu to što je predsjednik Daul na vrijeme upozorio tako da predsjednik i vodstvo HDZ-a mogu slijediti pravila EPP-a, koja su upisana i u programu HDZ-a. HDZ je dugo član EPP-a, to je stranka centra i desnog centra, a ne desničarska stranka i to nije program desničarske stranke”, rekla je Pack, dodajući da u EPP-u nema protivljenja onome što je Daul rekao.

Kada bi se Ruža Tomašić željela pridružiti EPP-u, ističe Pack, to ne bila lagana zadaća i trajalo bi dugo.

“Ako nam se želi pridružiti, ona mora imati plaftormu, program stranke koji bi bio sukladan našemu. Kada bi joj to uspjelo onda bismo to uzeli u razmatranje, a za to je potrebno vremena. S druge strane, s obzirom na to što ona govori ovih tjedana i mjeseci, a mislim da je to bio jedan od razloga zašto je Daul tako reagirao, mislim da se ona neće pokušati pridružiti EPP-u”, rekla je Pack.

S druge strane, potpredsjednica HDZ-a i europska zastupnica Dubravka Šuica izrazila je očekivanja da će Tomašić prihvatiti vrijednosti koje dijeli EPP.

“Mi smo u procesu formiranja naših lista i koalicija i vjerujemo da će HSP AS, koji je naš koalicijski partner ne samo za europske izbore, nego i za predsjedničke i parlamentarne, prihvatiti sve one vrijednosti koje dijeli EPP. Mi ćemo na takav način slagati listu da ona odgovora vrijednostima HDZ-a i EPP-a”, rekla je Šuica.

Na upit znači li to da će Tomašić biti na HDZ-ovoj listi, Šuica je rekla da ne želi spekulirati i da će o tome odlučiti predsjedništvo stranke.

“Vjerujem da će Ruža Tomašić razborita i da će postupiti u skladu s ovim, jer ne vidim da tu ima velikih razlika i vjerujem da ćemo zajedno ići na ove izbore”, rekla je Šuica.

Ruža Tomašić nije je bila dostupna za komentare u Strasbourgu jer je otputovala u Australiju. Ali je zato na twitteru komentirala nastalu situaciju.

“Što se tiče izjave J. Daula, pomalo mi je nečuveno da si jedan strani političar daje za pravo krojiti izborne liste u drugoj državi članici”, kaže Tomašić u jednoj poruci.

Tomašića u jednom tweetu kaže da je “pučko-konzervativna lista protuteža socijalističko-liberalnoj i s tom namjerom je i stvorena – da se spriječi rasipanje desnih glasova”.

“S HDZ-om je dogovoren zajednički izlazak na europske izbore. Ja svojim partnerima vjerujem i od njih očekujem da razriješe nastalu situaciju”, nastavlja Tomašić.

Kako se doznaje u HDZ-u su očekivali da će se Tomašić nakon što je izabrana u Europski parlament pridružiti EPP-u i na tome se već bili poduzeti neki koraci, ali se u tome zakasnilo i ona se odlučila pridružiti skupini Europskih konzervativaca i reformista, koja je manja skupina i u kojoj se lakše dolazi do riječi i gdje se je lakše istaknuti.

Također se spekulira da je ona kalkulira da na sljedećim izborima bude izabrana na listi HDZ-a, a da nakon toga prepusti svoje mjesto nekom iz vrha svoje stranke, koji bi bio puno niže na listi, ali se to protivi pravilima, jer u takvim slučajevima u Parlament ulazi prvi sljedeći kandidat.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: hrvati-frankfurt.net